Ясно е на всички, че едно дете на 6 години

...
Ясно е на всички, че едно дете на 6 години
Коментари Харесай

Лекар: На спирката сме без маски, в автобуса ставаме нинджи

Ясно е на всички, че едно дете на 6 години малко мъчно можеш да го убедиш да не си смъква маската от носа. Това разяснява пред БНР доктор Евгени Крайселски, персонален доктор и педиатър във връзка първия образователен ден и противоепидемичните ограничения в учебните заведения.

"Малко необичайно ми звучи, тъй като не може на двора да хвърчат като коли за спешна помощ, да си играят дружно, и в идващия миг до класната стая ще си постави маската на носа. Това е тъкмо като безумието в градския превоз – на спирката всички сме без маски, качваме се в автобуса и се маскираме на нинджи. Ами, смешно е. Или се носи, или не се носи ".

Личните лекари ще се оправят, тъй като имат доста опит, счита доктор Крайселски: "Нищо, че съгласно обичаните ни ръководители не сме на първа линия, но в действителност баш ние го отнасяме, цялата първа линия. Защото никой не може да ти каже едно дете с хрема или възрастен с хрема или с кашлица от какво е болен, преди да бъде прегледан. Аз не мога да скланям пациентите да си бръкнат в джоба, да дадат 100 лв. за един PCR тест и тогава да ми дойдат в кабинета. Това е безусловно неточно ".

Няма явен правилник по какъв начин ще бъде заплатен този тест по Здравна каса, когато има човек със признаци, акцентира доктор Крайселски. "Има една група служители, излизат в медиите, взимат решения, никой не се допитва до нас. Много е неуместно човек, който се е откъснал от работата с пациенти, да взима решения за всички. Може да има безкрайни знания в региона на епидемиологията, само че практическите им куцат ", разяснява доктор Евгени Крайселски.

Той напомни, че персоналните лекари сами са си закупили защитните средства: "Ние се подготвихме за наша сметка. Не че някой ни е обезпечил маски, дрехи, защитни средства, дезинфектанти. Няма. Всичко си го купихме сами ".

Личният доктор описа още по какъв начин в коридорите на поликлиниката се събират по 30-40 души, измежду които и доста възпитаници "за следващото безумство, наречено здравно-профилактична карта ". Според педиатъра срокът умерено е можело да бъде продължен и на три месеца, само че на родителските срещи учебните управляващи го скъсявали и това води до скупчване пред кабинетите.

"И тези хора – кой с маска, кой без маска, кой си я е свалил, кой си благ ръцете, кой не си е благ ръцете – те са в стеснен контакт! Това, че докторът е облечен като космонавт, безусловно по никакъв метод не взема решение казуса на самите пациенти ", съобщи още доктор Крайселски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР