Ясно е, че в момента в държавата има по-големи пожари

...
Ясно е, че в момента в държавата има по-големи пожари
Коментари Харесай

Добрата техника и човешката воля е спасителна комбинация


Ясно е, че сега в страната има по-големи " пожари " от същинските горски пожари всяко лято. Обаче по същия метод " нямаше проблеми " и при морското избавяне, до момента в който " Вера Су " не заседна при Тюленово. Така се разбра, че проблеми в действителност има, те са доста, и в случай че не се мисли напред и не се изговарят и разискват, в това число обществено, ще ни изненадват постоянно и зимата, и лятото, и снеговете и пожарите.

В края на септември над Карлово избухна един от последните за сезона горски пожари в България. В пресечената планинска околност достъпът на пожарникарите беше сложен, само че за благополучие всичко завърши с преодоляване и цялостно потушаване на огъня. На телевизионните фрагменти от пожара обаче видяхме, че се гаси с подръчни средства и остарели пожарни коли.

 Враца се снабди с 9 нови тролейбуса от висок клас Виж още

Нови и съвременни пожарни в България в действителност има. Но за какво не ги виждаме по " горещите " места през лятото?

Според европейските правила, по които се отпускат парите за покупката им, доставката и гаранционното обслужване са до три години. След приключване на периода противопожарните служби към този момент нямат бюджет за поправки и постоянно отхвърлят да вкарват нова кола в пресечени и сложни терени, от боязън да не възникне потребност от корекция, за която би трябвало да заплати противопожарната работа. На места казусът се взема решение, като се резервират, в случай че е допустимо, от старите коли, чиято отбрана и механически благоприятни условия са доста по-ограничени ", споделя инженер Леонардо Стоянов, механически шеф на " Авто Инженеринг Холдинг Груп ", които са един от главните снабдители на такава техника през последните 15 години.

Да не приказваме, че положителната техника, като се изключи че гаси по-бързо и дейно може да избавя човешки животи. Буквално. Това лято двама лесничеи починаха, оставени без поддръжка и без съоръжение. Тежкото напрежение, на което огнеборците и спасителите са подложени, може да се облекчи доста, в случай че разполагат с съвременна, надеждна и лесна за обслужване профилирана техника.

Още от основаването й през 2003 година до в този момент, българската компания " Авто Инженеринг Холдинг Груп " се е заела във фирменото й портфолио да има друга по тип и предопределение профилирана техника за пожарните служби, полицията и незабавната здравна помощ.

През 2006 година компанията реализира първата доставка на 42 бр. пожарни коли за регионалните противопожарни служби в Благоевград, Хасково, Смолян и Кърджали, включително и 4 броя аварийно-спасителни коли.

" Техниката, която доставихме тогава беше междинен и тежък клас и безотказно се употребява в тези области към този момент 15 години, с помощта на високото й качество на направа, надеждност и склонност за ремонт. Този план, както и последвалите десетки други доставки, беше сбъднат в партньорство ни с полската компания WISS, като взаимната ни сполучлива работа продължава и до в този момент ", споделя Юлиан Димов - шеф и притежател на " Авто Инженеринг Холдинг Груп ".

 Снимка: "Авто Инженеринг Холдинг Груп "

През 2009 и 2010 година, за потребностите на структурните звена на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " компанията доставя още 18 броя автомобила за защита на туристическите комплекси и натоварените пътни коридори от Европейската пътна мрежа, а за интервала 2012 - 2016 година сполучливо извършва нови доставки, с помощта на които огромна част от старите пожарни и избавителни коли и тяхното съоръжение е сменено.

" Последната огромна доставка на пожарна техника е от 2015 година когато " Авто Инженеринг Холдинг Груп " доставя 67 автомобила с висока проходимост, подобаващи за потребление на всевъзможни терени и предопределени за гасене на горски пожари. Тази техника е разпределена на територията на цялата страна и към този момент 6 години работи безотказно и безаварийно, обслужва се на място от сервизните ни мобилни екипи, което икономисва много разноски на пожарните служби за превозване на техниката до сервизните центрове за гаранционно обслужване ", добавя диалога ни инж. Стоянов.

" В последните години международна наклонност е при гасенето на горски и полски пожари на терен да се употребяват лекотоварни коли вид " пикап " и УТВ-та, характеризиращи се с високата си проходимост. Затова " Авто Инженеринг Холдинг Груп ", които разполагат с индустриална и развойна база създават мобилната система за гасене на пожари с високо налягане Shumcar™, споделя Юлиан Димов.

" Голямото преимущество на тази система, която успяхме да доразвием като модулна система освен за потушаване на пожари, а и за реакция на другите типове рецесии от естествен темперамент, е опцията един автомобил да се приспособява за техническо застраховане при горски пожари, при наводнения, при бедствия и специфични цели. Всеки обособен модул може елементарно да се заменя с различен съгласно задачата и нуждата. След началото на пандемията от COVID-19, въз основата на Shumcar™ беше създаден и модул за стерилизация на огромни площи. "

Въпреки, че на общия декор Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " се оправя добре, главният проблем в доставката на противопожарна техника обаче е различен и той се отнася за по-голяма част от публичните поръчки в България. Критерият за най-ниска цена, залаган при съвсем всички търгове, води до напън за пазаруване на техника с ниско качество. Тя се чупи повече, има по-лоши характерности и в течение на годините в действителност коства доста повече. Не се вземат поради, или имат малко тегло при оценките значими индикатори като съществуването и качеството на сервизната база на доставчика, както и опит и надеждност в осъществяването на предходни поръчки. Когато мощната воля на огнеборците се съчетае с добра техника, тогава се получава избавителната композиция, споделя Димов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР