Ясно е, че паролите не са най-сигурната защита на профилите

...
Ясно е, че паролите не са най-сигурната защита на профилите
Коментари Харесай

3 технологии, които скоро ще заменят паролите

Ясно е, че паролите не са най-сигурната отбрана на профилите в интернет. Затова и се създават технологии, които в близко бъдеще ще ги заменят. От MakeUseOf ни показват три от тях:

1. Мозъчни талази

През 2015 година, екип от откриватели от университета в Бингхамън откри, че посредством електроенцефалограма (ЕЕГ) може да се улови електрическата интензивност на мозъка или да се измерят мозъчните талази и да се сътвори по този начин наречения „ мозъчен отпечатък “, който е самостоятелен за всеки човек и може да бъде употребен за надеждно и тъкмо идентифициране на съответен човек, даже шест месеца след свалянето му.

Проучването има акуратност от 82 до 97%. По-нататъшни проучвания обаче демонстрираха, че тази акуратност може да се усили до 100%. И макар че надали някой ще тръгне да си прави ЕЕГ единствено с цел да може да влезе в собствен онлайн профил, то мозъчните отпечатъци може да се окажат идната технология, която ще размени актуалните пароли.

2. Парола в джоба

Биометричните данни може да играят роля в едно бъдеще без пароли, само че всеобщото им приемане сигурно ще е предизвикателство. Вероятно към този момент сте забелязали какъв брой проблеми се появяват до момента в който настройвате четеца на пръстови отпечатъци на телефона си, само че освен това. Това усилва риска от излагане на риск на значима за вас информация, в случай че някоя от тези услуги, в които се вписвате или ползвате в миналото бъде компрометирана.

Този проблем не е останал неусетен от откривателите от компютърната лаборатория на университета в Кеймбридж, водена от Франк Стажано. Екипът е създал устройство за засвидетелствуване, наречено Pico, което е задоволително малко, с цел да се побере в джоба ви. Носенето на хардуерно устройство с нас не е радикална нова идея. Но с Pico, експертите се надяват, че паролите ще изчезнат изцяло.

3. Yoti, мобилната идентификационна система за замяна на паролите

Компанията Yoti е основана във Англия и при започване на 2018 година получи в допълнение финансиране от 10,7 млн. $. Мисията им е да се трансфорат в надеждна платформа за засвидетелствуване на еднаквост в света със личната им мобилна идентификационна система. За задачата потребителят би трябвало да изтегли приложението Yoti и да вкара данните си и идентификационен номер, публикуван от държавното управление, с цел да получи удостоверение на самоличността. Данните са криптирани и ще бъдат налични единствено в приложението.

Източник: digital.bg

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР