Ясно е, че конфликтът между Израел и Газа отнема вниманието

...
Ясно е, че конфликтът между Израел и Газа отнема вниманието
Коментари Харесай

Зеленски: Конфликтът в Близкия изток отнема вниманието от войната в Украйна, това е една от целите на Русия

„ Ясно е, че спорът сред Израел и Газа лишава вниманието от войната в Украйна “. Това съобщи президентът на страната Володимир Зеленски по време на брифинг в Киев с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според него това е една от задачите на Русия, която през февруари 2022 година стартира пълномащабно навлизане в Украйна. Зеленски съобщи, че Русия желае фокусът върху войната в Украйна да бъде „ отслабен “, само че акцентира, че „ всичко е в нашите пълномощия “.

Украинският президент отхвърли, че бойните дейности в Украйна са достигнали до задънена улица, макар че висшият боен военачалник на страната неотдавна ги оцени по този начин. Валерий Залужний сподели, че войната към този момент минава към „ позиционен “ или неподвижен стадий и това ще бъде от изгода за Москва, като „ ѝ разреши да възвърне военната си мощност “.

„ Всички се уморяват и има разнообразни отзиви, само че това не е патова обстановка “, сподели украинският президент, представен от Би Би Си.

Володимир Зеленски напомни, че през предходната година също доста се е говорило за патова обстановка на бойното поле в Украйна, само че уточни последвалите огромни победи на Киев в североизточната Харковска област и Херсон на юг.

Москва също разяснява оценката на Залужний, като представителят на Путин съобщи, че обстановката на бойното поле не е „ патова “.

„ Всички военни цели, които бяха сложени, би трябвало да бъдат реализирани “, съобщи Дмитрий Песков, като добави, че Украйна би трябвало да осъзнае, че „ е неуместно даже да се приказва за някакви вероятности за победа на киевския режим на бойното поле “.

Възможност за мир

Володимир Зеленски отхвърли известията в медиите, че върху него се оказва все по-голям напън да обмисли договаряния с Русия.

„ Никой измежду водачите на Европейски Съюз, Съединени американски щати и други наши сътрудници не оказва напън върху нас да седнем в този момент да преговаряме с Русия и да ѝ отстъпваме нещо. Това няма да се случи “, безапелационен бе той.

Зеленски призна, че Русия „ управлява небето “ и че Украйна незабавно се нуждае от създадени в Съединени американски щати военни самолети F-16 и съвременна противовъздушна защита, с цел да промени обстановката.

Контраофанзивата

Контраофанзивата на Украйна в южната част на страната до момента не е постигнала огромен прогрес. Това породи опасения за отмалялост от войната измежду западните съдружници на Киев. В някои столици нараства нежеланието да продължат да дават на Украйна съвременни оръжия и средства.

В събота министърът на защитата Рустем Умеров удостовери, че украински бойци от 128-ма планинска щурмова бригада „ Закарпатие “ са били убити. Умеров дефинира това като покруса и подреди цялостно следствие на случая.

Той не заяви какъв брой тъкмо бойци са починали при ракетния удар, който съгласно украинските военни е бил нанесен от Русия в южната част на Запорожка област в петък.

По-рано в украинските медии и измежду съветските военни блогъри се появиха известия, че повече от 20 украински военнослужещи са починали по време на гала по награждаване в село покрай фронтовата линия.

Украинските военни оповестиха също, че в събота сполучливо са поразили морската и пристанищната инфраструктура на корабостроителен цех в анексирания от Русия Крим.

По-късно съветското министерство на защитата, представено от държавните осведомителни организации на страната, съобщи, че 13 от 15-те украински ракети, изстреляни по завода в град Керч, Източен Крим, са били свалени, само че един съветски транспортен съд е бил развален.

През последните седмици Москва се пробва да напредва в Източна и Североизточна Украйна, само че украинските военни споделят, че всички офанзиви са били отблъснати.

Твърденията на двете воюващи страни не са били тествани по самостоятелен метод, прецизира Би Би Си.

Руският президент Владимир Путин нееднократно е заявявал, че украинската контраатака се е провалила, а неговият министър на защитата Сергей Шойгу сподели, че Киев губи войната макар доставките на нови оръжия от съдружниците от НАТО.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР