Ясни са вече всички кандидати за следващ президент на Русия.

...
Ясни са вече всички кандидати за следващ президент на Русия.
Коментари Харесай

28 тръгват на изгубена битка срещу Путин

Ясни са към този момент всички претенденти за идващ президент на Русия. Претендентите са общо 29. От тях 15 са самостоятелни, а останалите са представители на политически партии.

Независимите са издигнати от инициативни комитети, при нужни минимум 500 присъстващи на събранието, на което кандидатурата се издига.

Общо 46 претенденти изявиха предпочитание да седнат на „ трона “ в Кремъл, само че две трети от тях не получиха позволение от Централната изборна комисия. Председателката на ЦИК Елла Панфилова много внимателно разяснява пред медиите, че измежду претендентите е имало „ меко казано, огромни чудаци “.

Сред отхвърлените е и най-шумният конкурент на Путин през последните години – Алексей Навални . Той не беше позволен поради влезнала в действие присъда от пет години условно за осъществени финансови злоупотреби. Навални апелира пред всички вероятни инстанции, чак до Върховния и до Конституционния съд, само че съгласно всички тях ЦИК е спазила буквата на закона.

Не беше позволена и първата жена мюсюлманка претендент за държавен глава на Руската федерация Айна Гамзатова . Тя е брачна половинка и консултант на основния имам на Дагестан, а също по този начин и издател на списание „ Ислям “. ЦИК откри нарушавания при организирането на инициативното заседание и нередности в документите ѝ.

Поради същите аргументи беше отхвърлена и кандидатурата на общественичката Татяна Воловик , която пази ползите на излъганите акционери.

След като бяха са регистрирани, самостоятелните претенденти би трябвало да съберат минимум 300 хиляди подписа до 31 януари, с цел да бъдат позволени до присъединяване в изборите. Изискването на партийните претенденти е 100 хиляди подписа, а претендентите на парламентарно показаните обединения са освободени от това условие.

Ако извърши това условия, на 18 март гласоподавателите ще могат да пуснат и гласа си за телевизионната водеща, писателка и реалити звезда Ксения Собчак . Познатата на всеки руснак 36-годишна щерка на първия кмет на Санкт Петербург е представител на партията „ Гражданска самодейност “, която няма нито един народен представител в нито един районен парламент на федерацията.

Макар на пръв взор да са на идентични идейни позиции, Навални я дефинира като „ губещ политик с възгледи на канибал “ и „ подигравка на демократичен претендент “.

Вотът на 18 март ще бъде вторият в постсъветската история на Русия, на които няма да взе участие Генадий Зюганов . Динозавърът на съветската политика и водач на Комунистическата партия постоянно е втори на президентските избори и в никакъв случай не печели. На първото си явяване на избори за президент през 1996 година той получи съвсем колкото Борис Елцин (32% против 35%) и отиде на балотаж, където загуби с 40 на 60%. През 2008 и 2012 година Зюганов събра сред 17 и 18%, само че още веднъж беше втори, надлежно след Дмитрий Медведев и Владимир Путин, които завоюваха още на първия тур.

Не се отхвърля обаче политветеранът и най-колоритен кандидат-президент Владимир Жириновски . Ако на първото си присъединяване през 1996 година против Елцин беше едвам пети с 5%, то на последните избори през 2012 година той завоюва над 9 на 100 и излезе трети.

Очевидно и ултранационалистът губи хъс, защото от много време не е сбивал в телевизионните студиа с някой конкурент.

Сегашният претендент на комунистите Павел Грудинин , шеф на совхоз „ Ленин “ край Москва, и Жириновски са единствените кандидати за поста, които имат действителна поддръжка на огромни политически обединения. Двамата са и единствените сигурни претенденти към този момент, защото са от показани в Думата партии са освободени от условието да събират подписи.

Сигурен е и Путин , който по неофициални данни към този момент е надхвърлил надалеч нужните 300 хиляди подписа.

След отхвърли за Навални, единственият различим и задоволително известен в страната политик с демократични прозападни възгледи е Григорий Явлински от „ Яблоко “. Той още веднъж е претендент, както и през далечната 1996 година, само че към този момент толкоз години отстояваните от него хрумвания не съумяват да сграбчен сърцата на руснаците.

Поради същата причина отхвърленият Навални единствено може да бъде удовлетворен от отхвърли на ЦИК. Ако се има вяра на статистиката от изборите и на последните изследвания, при най-малко 15% за претендента на комунистите и още няколко % за Жириновски, за любимеца на западните медии не биха останали повече от няколко трохи от изборната софра.

А лъвският къс от най-вероятно 75% гласоподавателите ще отредят за неоспоримия си водач от 2000 година насам Владимир Владимирович Путин.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР