Ясни са условията, при които сдруженията на собствениците ще могат

...
Ясни са условията, при които сдруженията на собствениците ще могат
Коментари Харесай

Ясни са условията за саниране на сгради във Варна

Ясни са изискванията, при които сдруженията на притежателите ще могат да аплайват за финансиране от Община Варна за действия, свързани със санирането на многофамилни жилищни здания. Правилата бяха утвърдени на днешното съвещание на непрекъснатата комисия по финанси и бюджет към локалния парламент, само че с цел да влязат в действие, би трябвало да бъдат признати от Общинския съвет.

Община Варна ще подкрепи притежателите на парцели, които ще аплайват по новата стратегия за саниране. От общинския бюджет за 2023 и 2024 година ще бъдат отпуснати до 20 млн. лева за правене на механически паспорти на постройките и проучване за енергийна успеваемост.

Председателят на УС на Сдружението на притежателите /СС/ или упълномощено от него лице би трябвало да подаде заявление до кмета на община Варна по отношение на обезпечаване на заемообразното финансиране. Към заявката е належащо да приложи набор от документи, измежду които: информация за СС; покана за осъществяване на Общо заседание на СС; протокол за слагане на поканата за Оценка за съвместимост на СС; протокол от Оценка за съвместимост на Секретен сътрудник, съдържащ решения за присъединяване. Когато в сдружението не вземат участие всички притежатели, към протокола се ползват данни и за нечленуващите. Нужен е също протокол за осъществен образен оглед от районната администрация, с който да се откри неналичието на нелегално удължени балкони или тераси.

Сред изискуемите документи е декларация, че сдружението не е получавало финансиране от държавния бюджет или различен финансов източник за дейностите, за които кандидатства за финансови средства. Анкетна карта на Секретен сътрудник в табличен тип, в която се разказани всички потребители на ел. сила, броят и положението на остъклените балкони и тераси, също би трябвало да попада в документите.

Сдружението е длъжно да показа и схема с действителната разгъната застроена повърхност /РЗП/ на постройката, като до сесия ще бъде конкретизирано кой би трябвало да издаде този документ.

Заявлението ще бъде прегледано от назначена със заповед на кмета комисия, която би трябвало да реши дали постройката е позволена за финансиране или не. В случай че изискванията са изпълнени, се подписва контракт за заемообразно финансиране.

Председателят на УС на Сдружението на притежателите е задължен да организира процедура за избор на реализатор, като още веднъж ще би трябвало да се съобрази с някои условия. Необходимо е да изпрати предложения за приемане на предложения до най-малко три сдружения, които би трябвало да вписани в съответните регистри според настоящото законодателство и да имат удостоверение/лиценз за практикуване на дейностите.

Получените предложения ще се правят оценка по аршин най-ниска цена от комисия в състав не по-малко от трима членове. Неин ръководител ще е шефът на УС на Сдружението на притежателите с включени по един представител на общинската и районната администрация. След подписване на договорите с определените реализатори за всяка от дейностите, подлежащи на финансиране, се подава до кмета на община Варна заявление за кандидатстване за безплатна финансова помощ, съпроводено с механически паспорт, документ за енергийна успеваемост, фактури и приемо-предавателни протоколи.

Средствата по употребеното заемообразно финансиране ще се възвръщат на Община Варна по Плана за възобновяване и резистентност. В случай че Сдружението на притежателите е изпълнило всички условия за приемане на финансовата помощ, само че не е утвърдено по програмата за саниране, няма да дължи възобновяване на получената сума.

Съветниците одобриха и критериите за оценяване на подадените заявки. Необходимо е над 95% от идеалните елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност да членуват в Сдружението на притежателите и да са подкрепили осъществяването на плана при гласуването в Общото заседание. Друго изискване е РЗП на постройката да е над 2000 кв. м.

Мотивите за приемане на тези критерии са, че според Насоките за кандидатстване, избрани от ръководещия орган, финансирането ще се прави до привършване на бюджета на програмата по низходящ ред на класираните планове от всички 265 общини в страната. Допустимият оптимален размер за безвъзмездната финансова помощ на Община Варна е до 80 000 000 лв. с Данък добавена стойност. Предвид огромния интерес във всички общини за кандидатстване по програмата финансиране се чака да получат здания, доближаващи се до оптималния брой точки (140 т.).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР