Ясни са фаворитите за президентския пост в Северна Македония –

...
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Ясни са фаворитите за президентския пост в Северна Македония – Стево Пендаровски и Гордана Силяновска – Давкова

Ясни са любимците за президентския пост в Северна Македония – Стево Пендаровски и Гордана Силяновска – Давкова.

Настоящият президент Стево Пендаровски и кандидатката на главната опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска – Давкова са любимци за президентския пост в Северна Македония

Събирането на 10 000 подписа в поддръжка на претендентите за ръководител на Републиката на главните политически партии в Северна Македония се трансформира в конкуренция още преди балотажа, на който се чака да се изправят президента Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска.

Според закона в Северна Македония, с цел да се включат публично в президентската конкуренция претендентите би трябвало да имат поддръжката на най-малко 10 000 гласоподаватели. 

Стево Пендаровски разгласи гражданската си кандидатура за президентските избори и още преди конгреса на ръководещата СДСМ, на който се чака партията да го издигне за собствен претендент, той внесе в Държавната изборна комисия самодейност за събиране на гражданска поддръжка.

„ За рекордно малко време, по-малко от пет часа, бяха събрани 10 000 цивилен подписа в поддръжка на моята кандидатура за втори мандат. Благодаря на всички жители, които дадоха своята поддръжка. Продължаваме да събираме подписи и през идващите часове и дни ”, написа в следобедните часове през днешния ден на фейсбук профила си Стево Пендаровски.

От сутринта пред офисите на Държавната изборна комисия в Скопие се извиха опашки за подписи и в поддръжка на претендентът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. В следобедните часове пред един от тях се появи ръководителят на опозиционната партия Християн Мицкоски, който разгласи, че нужните 10 000 подписа за Силяновска са събрани още по обед, което демонстрира „ мощната поддръжка на народа ” за нейната кандидатура.

Гордана Силяновска беше единственият претендент, за който делегатите на конгреса на ВМРО-ДПМНЕ гласоподаваха през вчерашния ден.

Днес заседава Централният съвет на другата съществена партия СДСМ, а тази вечер, на конгрес на партията ще бъде гласувано предлагането Стево Пендаровски да бъде повдигнат за претендент за втори мандат.

От останалите претендент президенти, оповестили събиране на подписи, до този миг нужната гражданска поддръжка получиха Буяр Османи (ДСИ), Арбен Таравари (издигнат от обединението на албанските опозиционни партии), Максим Димитриевски (ЗНАМ), Стевчо Якимовски (ГРОМ) и Биляна Ванковска (Левица). Така към този миг участниците в президентската конкуренция на 24 април в Северна Македония са седем.

Събирането на подписи продължава до 8 март. Вторият кръг от президентските избори е плануван за 8 май.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР