Ясни са думите на 2023-та година. Изкуствен интелект е на

...
Ясни са думите на 2023-та година. Изкуствен интелект е на
Коментари Харесай

Изкуствен интелект: Победител за първото място за дума на годината

Ясни са думите на 2023-та година. " Изкуствен разсъдък " е на първото място с гласовете на половината дали своят вот, следва " сглобка " с 37%. На трето място е " Времеубежище " - заглавието на романа на Георги Господинов, с доста дребна разлика - 35 на 100.

Онлайн гласуването беше проведено от уеб страницата " Как се написа ", а думите бяха избрани с анкета.

ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ - 45,05%

СГЛОБКА - 37,27%

ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ - 35,75%

Изкуственият разсъдък към този момент е част от работата на Доротея Николова. Освен учител по български език и литература, тя е и измежду уредниците на акцията. Най-голямото й терзание обаче не е това, че учениците й употребяват Чат Джи Пи Ти.

" По-скоро се тормозя дали ще съумея да оказа помощ на учениците да се научат да мислят независимо и да могат да основават сами наличие в живота си ", сподели Доротея Николова, учител и публицист.

" Хората са склонни да трансферират бъдещето си на изкуствения разсъдък - той ще може да прави всичко - ние няма потребност да бъдем грамотни, няма потребност да знаем чак толккова доста ", изясни Доротея Николова.

Създателят на платформата " Как се написа " Павлина Върбанова вижда позитивна наклонност в тазгодишните любимци. А спечелилият от 2022-ра година - война, в този момент е чак на четвърто място.

Изкуствен разсъдък - 45%
Сглобка - 37%
Времеубежище - 35%
Война - 22%
Шенген - 17%
Демонтаж - 14%
Ротация - 13%
" Букър " - 10%
Евроатлантик - 6%
PISA - 5%)

" Хората, сякаш се измориха от политическото говорене и изборът на " изкуствен интелект " и " Времеубежище " е някакъв опит да освободим съзнанието си от тези натрапчиви политически тематики в последните години. Това заглавие към този момент заживява личен живот като дума в българския език ", разяснява доктор Павлина Върбанова, основател на " Как се написа ".

Анализирани са и над 10 милиона медийни изявления, в тях място намират „ България “, „ Русия “, „ Украйна “. За първи път се прави и ранглиста на най-споменаваните персони в медиите. На челната позиция е Бойко Борисов.

Бойко Борисов - 647 310 пъти
Владимир Путин - 615 051 пъти
Румен Радев - 517 258 пъти
Николай Денков - 435 489 пъти
Иван Гешев - 382 477

" През 2021 година лидер на медийното внимание е бил Бойко Борисов, през 2022-ра спада до 4-тото място, което не е особено за последното десетилетие, а в този момент той още веднъж оглавява класацията - нещо, което може да ни накара да се замислим каква е динамичността в българския публичен живот. Делян Пеевски е повишил три пъти споменаванията си от 2022-та до 2023-та година ", изясни Доротея Николова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР