Ясмина Реза – едно от ярките имена на съвременната драматургия,

...
Ясмина Реза – едно от ярките имена на съвременната драматургия,
Коментари Харесай

Три поколения актьори играят в пиеса на Ясмина Реза

Ясмина Реза – едно от ярките имена на актуалната драматургия, още веднъж излиза на българска сцена. В пиесата „ Белла Фигура ”, която Антон Угринов сложи в спектакъл „ Българска войска “, авторката още веднъж заплита фенове в комплицираните прочувствени връзки сред съпрузи, любовници и другари.
Актьорите Гергана Плетньова, Станислав Ганчев, Георги Къркеланов, Стефка Янорова, Елена Райнова и Георги Йовчев, правилни на присъщия подигравателен жанр на авторката, се впускат във водопад от неизказани мисли за живота. Объркването е цялостно, тъй като никой от тях не е изцяло благополучен. Но на финала всеки съумява да откри себе си.

Ясмина е хубавица – щерка на унгарка и евреин от ирански генезис, роден в Русия. Пише бързо, малко, цветно. Казва, че желае да бъде търсена, а не разбрана – такова е желанието на всяка естествена жена. Печели международна популярност с пиесите си „ Арт “ и „ Живот по три “, кито са играни у нас. Никола Саркози се стопира на нея, когато взема решение да предложения някой прочут интелектуалец да го съпровожда в предизборните му обиколки. В резултат се появява книгата й „ Зора, вечер или нощ “, в която Саркози е разказан като деспотичен и извънредно деятелен мъж със уязвимост към сладкишите и скъпите часовници.

В „ Белла Фигура ” героите на Ясмина Реза жертват благо и драго, с цел да основат обществен облик, утвърден от другите. Режисьорът Антон Угринов е подбрал артисти от три генерации, които изумително тъкмо одобряват философията на авторката. Изключително колоритният облик на Ивон го пресъздава Елена Райнова – актриса със забележителен стаж на сцената и в киното, която тук играе баба. 73-годишната актриса е в блестяща форма и умерено може да дава уроци по вярна дикция. Тя е наследница на огромен артист – Коста Райнов, сътрудник на Мими Балканска, създател на оперетни либрета. За Елена Райнова театърът няма секрети – тя откровено заживява с облика и го трансформира в централен. Наблюдавайки нейната леко изперкала Ивон, която в действителност е доста симпатична, фенът си напомня дълбокото подстрекателство, което Елена Райнова постигаше в напълно друг вид функции – да вземем за пример във филмите „ Неспокоен дом “ и „ Няма нищо по-хубаво от неприятното време “.

Стефка Янорова и Георги Къркеланов са съвсем връстници. Познаваме ги освен от театралната сцена, само че и от екрана – „ Стъклен дом “, „ Клиника на третия етаж “. Забележително е умеенето им да откриват в героите си това, което ще ги направи симпатични на публиката. А изящната и обаятелна Гергана Плетньова, чийто професионален дебют на театралната сцена е през недалечната 2010-а, е „ светлото леке “ в общия мрак, характерен за сюжетната линия. Плетньова има съветски корени, дядо й е белогвардейски бежанец. Докато е първокурсничка в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ”, режисьорът Светослав Овчаров я избира за основната женска роля във кино лентата „Единствената любовна история, която Хемингуей не разказа ”. С гост-актьора Станислав Ганчев разиграват ловко сюжет на любовници, обречени на разлъка. Най-младият от всички е Георги Йовчев, чиято роля е без реплики.

Режисьорът Антон Угринов е постигнал заварка сред артистите, за която мнозина режисьори могат единствено да мечтаят. Може би тъй като той самият е и артист, ученик на майстора Стефан Данаилов.

„ Белла Фигура “ е метод на живот по италиански. В текста на Ясмина Реза красивото в този метод на живот се доближава до гротеската. Точно този авторов щрих е уловил актьорският екип, с цел да остане правилен на авторката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР