Ясен Янков e сред пионерите във финтех индустрията и има ...

Да създаваш крипто явление/>

Ясен Янков e сред пионерите във финтех индустрията и има над 15 години опит в разработването на софтуер за редица водещи световни компании. Съосновател е на MindHub - иновативна обучителна инициатива за програмиране, насочена към деца и тийнейджъри. Днес Ясен заема позицията VP of Engineering & Product в Nexo - българската компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света. Как попаднахте в света на криптовалутите и как пътят ви отведе в Nexo?Често говорим за дигиталните активи като "новото" явление, а забравяме, че още с началото на модерното общество, технологиите и финансите вървят ръка за ръка. От телеграфа, железопътните линии и изграждането на цялостна технологична инфраструктура, през кредитните карти, онлайн банкирането и банкоматите, активите съвсем естествено се дигитализираха с помощта на технологиите - еволюция, породена от най-естествената нужда потребителите да оперират свободно с активите си. От години имам пряк досег и наблюдения върху тези процеси и се убедих, че криптоиндустрията е не просто секторът, който те мята на гребена на вълната, а реален път към по-добро бъдеще - към общество, в което не сме зависими от трети страни и взимаме решения за бъдещето си сами. Комбинацията от личните ми убеждения, натрупания опит в сектора и възможността да съм част от тази движеща сила ме доведе в Nexo. Тук сме активни участници в индустрия за над трилион долара, която ние движим напред - с наши собствени продукти създадохме една изцяло нова бизнес ниша.
Усещането, че имаш директен принос за изграждането на по-добро бъдеще, възможността да работиш с най-съвременните технологии и свободата да развихриш целия си потенциал ни помага да надскачаме себе си. Знаем, че следваме правилната посока - днес управляваме активи на над 1 милион крайни и институционални клиенти на стойност над $12 милиарда, а за последните шест месеца увеличихме транзакциите си пет пъти, достигайки $30 милиарда. Оттук, пътят е само напред и нагоре.
Напоследък чуваме много за криптовалутите. Какво са те за вас?Криптовалутите, умните договори, блокчейн и токенизацията на активи са лостовена демократичното и справедливо общество, в което искаме да живеем и ние, и децата ни. Те отдавна станаха неизменна част от ежедневието на съвременния човек, който иска да е адекватен и на настоящето, и на бъдещето. Това е видимо във всички сектори - традиционните индустрии плавно преливат в света на дигиталните активи.

Източник: capital.bg