Ярослав Качински изведе управляващата в Полша консервативна партия до най-голямата

...
Ярослав Качински изведе управляващата в Полша консервативна партия до най-голямата
Коментари Харесай

Полската десница победи, но лидерът й Качински не е доволен

Ярослав Качински изведе ръководещата в Полша консервативна партия до най-голямата изборна победа, удържана от която и да е партия през 30-те години народна власт в страната. Но този човек, който от дете мечтае за власт, въпреки всичко е леко отчаян.

Съсредоточаването на Качински върху обществените придобивки и пропагандирането на патриотичните полезности завоюва на партията " Право и правдивост " (ПиС) историческите 44 на 100 от гласовете на парламентарните избори в неделя, които ѝ дадоха 235 от 260-те места в долната камара на Народното събрание. Броят на местата не е по-голям от тези след изборите през 2015 година макар усъвършенствания резултат на партията по отношение на 38-те % тогава.

Партията ще резервира безспорното си болшинство, задоволително за приемане на закони, само че не реализира по-голямо болшинство, както искаше Качински, с цел да може да трансформира конституцията и да префасонира Полша съгласно визията му за мощна и съвременна страна, основаваща се на консервативни католически обичаи. Вечерта след изборите той едвам прикриваше своето отчаяние и сподели, че партията " заслужаваше повече ". Освен това неговата ръководеща партия загуби болшинството си в Сената и в този момент опозицията ще има опция да бави приемането на законопроекти на ПиС и да въздейства върху назначенията във значими държавни органи.

Това бе горчиво-сладка победа за индивида, считан от мнозина за най-могъщия политик в страната - " съвсем безспорен монарх ", както го назова в понеделник един коментатор на новинарския портал " Онет ".

А и тъй като евентуално беше последната му победа. Неотдавна 70-годишният политик сподели, че възнамерява да се отдръпна от политиката преди идващите парламентарни избори през 2023 година Въпреки че агитираше неуморно, обикаляше страната и се срещаше с гласоподаватели, поради възрастта и болните си колена той няма безкрайно време, с цел да остави отпечатъка си върху Полша. Скоро той ще бъде подложен на интервенции на двете колена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР