Ярките и сочни портокали са един от основните плодове част

...
Ярките и сочни портокали са един от основните плодове част
Коментари Харесай

Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

Ярките и сочни портокали са един от главните плодове част от нашето всекидневие и от празничната софра. А могат ли да се трансфорат в отлична „ храна “ и за нашите стайни растения? Разбира се, когато става въпрос за корите на тези цитрусови плодове.

Не изхвърляйте портокаловите кори, а ги превърнете в „ храна “ за обичаните ви стайни растения

Обогатяването на почвата на стайните растения с портокалови кори е доста добър и преференциален вид.

 портокаловите кори

Какво съдържат портокаловите кори?

Портокаловите кори съдържат високи равнища на сяра, азот, калций, магнезий и доста други детайли, които са отлични хранителни субстанции за живите организми. Те могат да обезпечат на стайните растения подтик в растежа и спомагателна жизнеспособност. Освен това, като бонус е битката с вредителите и естественото окисляване на почвата, защото множеството стайни цветя харесват по-кисела почва.

Изключение вършат единствено кактусите и сукулентите – те не се нуждаят от такова поддържане, единствено от профилирана тор, и то доста рядко. По принцип те са доста издръжливи растения.

Ако имате кротони, монстера, бръшлян, филодендрони, папрати, азалии, бегонии, теменужки и гардения, сансевиерия – портокаловите кори са уместно средство за торене. Не е належащо да стартирате процеса на компостиране.

Как да добавите портокаловите кори към почвата?

Портокаловите кори могат просто да се прибавят непосредствено към почвата в саксиите по един от двата метода: нарежете кората на дребни късчета и ги смесете с почвата или изсушете кората и я смелете на тънък прахуляк, след което поръсете почвата от горната страна.

 Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

Ето една рецепта за тор с постепенно освобождение и съставки, които съвсем всеки има вкъщи.

Вземете портокалови и бананови кори, както и наслойка от кафе. Необходими са ви корите от пресни плодове в равни пропорции. Нарежете ги на късчета, прибавете утайката от кафе (няколко щипки). С помощта на блендер направете всичко на каша и нанесете в саксиите.

Когато банановата кора се разгражда, тя ще обогати почвата с азот, фосфор, калий и магнезий по-бързо, в сравнение с портокаловата кора, която ще влезе в деяние на малко по-късен стадий. Утайката от кафе ще помогне за поддържане на буйна зеленина и ще предотврати уплътняването на горния пласт на почвата, ще усъвършенства задържането на влага по време на поливане, т.е. за влаголюбиви и зелени сместа е подобаваща, само че не и за сукуленти или кактуси, както към този момент бе упоменато нагоре.

Портокаловите кори съдържат ароматното съединяване, наречено D-лимонен, което естествено отблъсква доста нездравословни инсекти, в това число досадните гъбички. Ако ларвите на вредителите се крият в почвата, парченцата портокалова кора ще ги принудят да излязат на повърхността, като по този метод няма да навредят на растението.

 Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

Ето по какъв начин от портокаловите кори да си извършите натурален разтвор за напръскване на листата.

В дребна тенджерка сложете половин чаша прясна портокалова кора и залейте с вода. Варете 10 минути, прецедете и охладете. Прехвърлете получената течност в бутилка с помпичка и пръскайте растенията един път седмично. D-лимоненът се употребява като дейна съставна част в доста търговски органични спрейове за надзор над вредителите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР