Ярки звезди украсяват върха на коледните елхи в християнските домове

...
Ярки звезди украсяват върха на коледните елхи в християнските домове
Коментари Харесай

Може ли астрономията да обясни библейската Витлеемска звезда?

Ярки звезди украсяват върха на коледните елхи в християнските домове по целия свят. В църковните химни се пее за „ Звездата на чудото “, която води мъдреците до ясла в дребното градче Витлеем, където е роден Исус. Те означават Витлеемската звезда, разказана от евангелиста Матей в Новия завет. Дали библейското изложение на звездата е благочестива небивалица или съдържа някаква астрономическа истина?

За да разберем Витлеемската звезда, би трябвало да мислим като тримата мъдреци. Мотивирани от тази „ звезда на изток “, те първо пътуват до Йерусалим и споделят на цар Ирод пророчеството, че ще се роди нов държател на израелския народ. Ние също би трябвало да мислим като цар Ирод, който попитал мъдреците по кое време се е появила звездата, тъй като той и неговият двор, явно, не са знаели за такава звезда в небето.

Тези събития ни показват първия ни астрономически пъзел от първата Коледа: Как самите съветници на цар Ирод не са знаели за звезда, толкоз ярка и явна, че тя може да води мъдреците до Йерусалим?

След това, с цел да стигнат до Витлеем, мъдреците трябвало да пътуват непосредствено на юг от Йерусалим; някак си онази „ звезда на изток “ „ мина пред тях,„ до момента в който пристигна и застане там, където е било дребното дете “.

След това имаме втори пъзел от първата Коледа по астрономия: по какъв начин звезда „ на изток “ може да води нашите мъдреци на юг? Северната звезда направлява изгубени пътешественици на север, тъй че не би трябвало ли звезда на изток да води мъдреците на изток?

И има още един, трети пъзел за астрономията от първата Коледа: по какъв начин звездата на Матей се движи „ преди тях “, а по-късно стопира и застава над яслата във Витлеем, вътре в която се допуска, че лежи бебето Исус?

Ясно е, че нито една звезда не може да прави тези неща, нито комета или Юпитер, или свръхнова, или съвпад на планети или различен автентичен ослепителен обект в нощното небе. Може да се твърди, че думите на Матей разказват знамение, нещо отвън законите на физиката. Но Матей деликатно сортира думите си и два пъти написа „ звезда на изток “, което допуска, че тези думи имат изключително значение за читателите му.

Можем ли да намерим някакво друго пояснение, съвместимо с думите на Матей, което не изисква да се нарушават законите на физиката и има нещо общо с астрономията? Отговорът, изумително, е да.

Астрономът Майкъл Молнар показва, че „ на изток “ е дословен превод на гръцката фраза en te anatole, която е механически термин, употребен в гръцката математическа астрология преди 2000 години. То разказва, доста съответно, планета, която ще се издигне над източния небосвод тъкмо преди да се появи Слънцето. След това, единствено мигове след издигането на планетата, тя изчезва под ярките отражения на Слънцето в утринното небе. С изключение на къс миг, никой не може да види тази „ звезда на изток “.

Тук се нуждаем от малко астрономия. В човешкия живот на практика всички звезди остават неподвижни на местата си; звездите изгряват и залязват всяка вечер, само че те не се движат една по отношение на друга. Звездите в Голямата мечка се появяват година след година постоянно на едно и също място. Но планетите, Слънцето и Луната се лутат през неподвижните звезди; в действителност думата „ планета “ идва от гръцката дума за блуждаеща звезда. Въпреки че планетите, Слънцето и Луната се движат по почти една и съща пътека през фоновите звезди, те пътуват с друга скорост, тъй че постоянно се обикалят една друга. Когато Слънцето настигне планета, ние не можем да я забележим, само че когато Слънцето премине задоволително надалеч оттатък нея, планетата се появява още веднъж.

И в този момент ни би трябвало малко астрология. Когато планетата се появява още веднъж за първи път и се издига на утринното небе единствено мигове преди слънцето, за първи път от доста месеци откакто е била скрита в слънчевите отражения през тези доста месеци, този миг е прочут на астролозите като хелиакален изгрев. Хелиакално издигане, това особено първо появяване на планета, е това, което en te anatole загатва в древногръцката астрология. По-специално, повторното появяване на планета като Юпитер е било считано от гръцките астролози за алегорично значимо за всеки, роден на този ден.

По този метод „ звездата на изток “ се отнася до астрономическо събитие с хипотетично астрологично значение в подтекста на древногръцката астрология.

Ами звездата, застанала тъкмо над яслата? Думата, която нормално се превежда като „ стои “ идва от гръцката дума epano, която също е имала значимо значение в античната астрология. Тя се отнася до избран миг, когато планетата стопира да се движи и трансформира забележимата посока на придвижване от запад към изток. Това се случва, когато Земята, която обикаля към Слънцето по-бързо от Марс или Юпитер или Сатурн, догони или обиколи другата планета.

Заедно, рядка композиция от астрологични събития (планета, изгряваща преди Слънцето; Слънцето се намира в вярното съзвездие на зодиака; плюс редица други комбинации от позиции на планетите, считани за значими от астролозите) биха предложили на древногръцките астролози величествен хороскоп и кралско раждане.

Молнар има вяра, че в действителност мъдреците са били доста мъдри и съответни в математическо отношение астролози. Те също по този начин са знаели за старозаветното знамение, че от фамилията на Давид ще се роди нов цар. Най-вероятно те от години са гледали небесата, очаквайки подравняване, което да предскаже раждането на този цар. Когато разпознават мощен набор от астрологични предвестници, те вземат решение, че е подобаващ моментът да тръгнат да намерят пророкувания лидер.

Ако мъдреците на Матей в действителност са подхванали пътешестване, с цел да търсят новородения цар, ярката звезда не ги е напътствала; единствено им споделила по кое време да тръгнат. И няма да намерят бебе, повито в ясла. В края на краищата бебето към този момент е било на осем месеца, когато декодират астрологичното обръщение, което съгласно тях предсказва раждането на предстоящ цар. Препоръката стартира с хелиакалното издигане на Юпитер тази заран, последвано по обяд от лунната му окултация в съзвездието Овен и продължава досега, когато Юпитер стопира да се движи на запад, стои неподвижно за малко и стартира да се движи на изток спрямо закрепените фонови звезди. В най-ранното време по което мъжете биха могли да дойдат във Витлеем, бебето Исус евентуално щяло да е към този момент на няколко месеца.

Матей написа, с цел да убеди читателите си, че Исус е пророкуваният Месия. Предвид астрологичните улики, залегнали в неговото евангелие, той би трябвало да е вярвал, че историята на Витлеемската звезда ще бъде безапелационно доказателство за това.

Тази публикация е оповестена от The Conversation.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР