Ярки светещи кълба се появиха в небето над наш град,

...
Ярки светещи кълба се появиха в небето над наш град,
Коментари Харесай

Ярки сфери светлина озариха небето над наш град СНИМКИ

Ярки светещи кълба се появиха в небето над наш град, предизвиквайки изненада.

Двете светлини се появили довечера в Сливен, а появяването им не остава незабелязана от локалните поданици. Кадри от зрелището бързо се популяризират в обществената мрежа Фейсбук, където хората споделят феномена.

Мъж, намиращ се на броени метри, запечатва появяването на сферите. Двете светли " топки " се виждат напълно близо над покрива на къща, а от тях като че ли падат снопове светлина. Едната сфера се намира малко над другата.

Те са видяни и от доста разстояние. Като жители снимат появяването им от кв. " Ново село ".

Докато някои преписват извънземен темперамент на сферите, други разясняват, че става въпрос за появяването на кълбовидна гръмотевица.

Това е тип гръмотевица с към момента неизяснена същина, най-вероятно атмосферно събитие, обвързвано с електричество. Представлява светещ, нормално кълбовиден обект, чийто размер варира от няколко милиметра до няколко метра. Обикновено се следи по време на стихия, само че за разлика от елементарната гръмотевица (светкавицата), кълбовидната гръмотевица може да съществува в продължение на доста по-дълго време – от няколко секунди до 2 – 3 часа. В доста редки случаи се появява и при хубаво време. Цветът на мълнията може да е всевъзможен, като най-често е червен, оранжев, или жълт. Понякога може да си променя и цвета и размера.

При среща с кълбовидна гръмотевица не трябва да се правят никакви придвижвания, тъй като тя следва основаното въздушно течение, и може да последва човек, изключително в случай че се пробва да избяга.

Не би трябвало да се допира с каквито и да било предмети, тъй като има заплаха да се самовзриви, да нарани и даже да убие хора наоколо до нея. Ако изходът е близо, би трябвало постепенно да се излезе и да се затвори вратата. Ако мълнията се насочи към човек, той би трябвало неотложно да легне по стомах на земята и да постави ръцете си на тила. Като защитна мярка от кълбовидна гръмотевица би трябвало да се затварят всички порти и прозорци на жилищата, само че от време на време това не я стопира да се промъкне вътре. Препоръчително е да се изключат всички електронни уреди, тъй като от време на време тя се придвижва около електроразпределителната мрежа.

Снимки: Тодор Дончев, Стоян Тодоров

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР