Yara Clean Ammonia, NorthSea Container Line и Yara International обединяват

...
Yara Clean Ammonia, NorthSea Container Line и Yara International обединяват
Коментари Харесай

Норвежка компания създава първия в света контейнеровоз, задвижван с амоняк

Yara Clean Ammonia, NorthSea Container Line и Yara International сплотяват напъните си, с цел да основат първия в света контейнеровоз, който ще употребява чист амоняк като гориво. Очаква се Yara Eyde да оперира сред Норвегия и Германия и да бъде първият морски маршрут до континента без никакви излъчвания, афишират на уеб страницата си от Yara International.    " Светът е в разгара на климатична рецесия и в този момент всички положителни сили би трябвало да се обединят, с цел да се понижат бързо излъчванията. Щастливи сме, че можем да си сътрудничим с разнообразни браншове и да покажем, че е допустимо уверено понижаване. Зеленото странствуване стартира с Yara Birkeland, първия в света самоуправляващ се електрически контейнеровоз, а в този момент го продължаваме с Yara Eyde, който ще бъде първия в света контейнеровоз, задвижван от чист амоняк ", споделя Свейн Торе Холсетер, основен изпълнителен шеф на Yara International.    Първият изцяло екологичен морски маршрут до Европа     Yara Eyde е усъвършенстван за комерсиалния кулоар сред Норвегия и Европа и ще оперира сред Осло, Бревик, Хамбург и Бремерхафен. От 2026 година норвежките компании ще могат да изнасят продуктите си без никакви излъчвания, като комерсиалните артикули към Норвегия ще влизат по същия метод.   

" Виждаме, че има все по-голямо търсене от страна на притежателите на артикули за понижаване на излъчванията. Корабът предлага конкурентна логистика без излъчвания на всички притежатели на товари в региона на Ослофиорд и Гренландия ", споделя Бенте Хетланд от North Sea Container Line.  
Стратегията на Yara International    Благодарение на одобрената си позиция на най-голямата компания за амоняк в света с икономии от мащаба в производството, терминалите и корабите за амоняк, Yara има неповторимата опция да усили мащаба си в тези бизнес области, като взе участие в създаването на нови пазарни сегменти. Най-важният от тях е обвързван точно с корабоплаването.     " Yara избра да взе участие в този план, с цел да покаже, че този сегмент може да сътвори спомагателен напредък за амоняка в кратковременен проект. Yara ще способства за развиването на този нов пазар, само че стратегически ще използваме средствата си за развиване на индустриалния и логистичния сегмент и няма да даваме приоритет на собствеността в кораби ", споделя Магнус Крог Анкарстранд, началник на Yara Clean Ammonia.   Безопасна мрежа за бункероване на чист амоняк   

Yara Clean Ammonia ще доставя на Yara Eyde амоняк, който се създава без изкопаеми горива или съвсем без въглеродни излъчвания. Заедно с Azane Fuel Solutions компанията създава мрежа за предпазване и бункероване, с цел да се обезпечи достъп до чист амоняк в норвежките и вероятно скандинавските пристанища. Мрежата за бункероване може да способства и за постигането на задачата на Норвегия за понижаване на излъчванията от офшорния бранш. 
" Ще имаме най-високи стандарти за сигурност и качество и ще се възползваме от богатия опит на Yara с амоняка. Той ще подсигурява, че производството, съхранението и бункероването на чист амоняк ще се прави без негативно влияние върху екипажа или околната среда ", споделя Магнус Крог Анкарстранд.   Чистият амоняк понижава излъчванията на океанските кораби     Морският превоз предизвиква 2% от международните излъчвания на CO2. През 2022 година това количество възлиза на 706 милиона тона в международен мащаб, а чистият амоняк ще спомогне за понижаване на този отпечатък, тъй че стоките да могат да се транспортират по целия свят без излъчвания.     " Амонякът като гориво не замърсява околната среда. Когато произвеждаме амоняк от възобновима сила или с природен газ, при който до 95% от излъчванията на CO2 се улавят и съхраняват непрекъснато, чистият амоняк бързо ще се трансформира в положително решение за понижаване на въглеродните излъчвания в морския бранш. Yara Eyde ще показва зрелостта на амоняка като морско гориво ", безапелационен е Анкерстранд.   

Торовете, създавани от друго поделение на компанията - Yara Porsgrunn, способстват за обезпечаването на храна за 48 милиона души по света. Продукцията съставлява 3% от износа на Стария континент и в този момент тя ще се транспортира без излъчвания. 
" Като директно продължение на зелената логистика с Yara Birkeland, корабът Yara Eyde, задвижван от амоняк, ще разшири веригата за основаване на стойност с нулеви излъчвания от Бревик до пристанищата на континента. С беземисионното морско пътешестване от Бревик до Европа, Yara понижава излъчванията от обсег 3 (непреките излъчвания, които пораждат във веригата на цената на дадена организация) с 11 000 тона CO2 годишно ", споделя Свейн Торе Холсетер, а Магнус Крог Анкарстранд прибавя:    " Този неповторим план прави огромна крачка към вериги за доставки с нулеви излъчвания за Yara и демонстрира, че амонякът ще може да обезпечи доходоносен и екологичен морски превоз. "     За да осъществят първия в света контейнеровоз, задвижван с амоняк, Yara Clean Ammonia и NorthSea Container Line основават взаимно дружество - NCL Oslofjord, което ще експлоатира линията. След основаването си взаимното дружество има за цел да се трансформира в първия в света оператор, който се концентрира извънредно върху контейнеровози, задвижвани с амоняк.        
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР