Японското правителство ще продължи да следва курс, насочен към сключване

...
Японското правителство ще продължи да следва курс, насочен към сключване
Коментари Харесай

Япония държи на мирен договор с Русия въпреки спора за Курилите

Японското държавно управление ще продължи да следва курс, ориентиран към подписване на кротичък контракт с Русия, макар утежняването на двустранните връзки, сподели министър председателят Фумио Кишида в съществена тирада при откриването на изключителната 210-та сесия на Народното събрание.

„ Поради обстановката в Украйна руско-японските връзки са в мъчно състояние, само че ние твърдо се придържаме към решение на териториалния проблем и подписване на кротичък контракт “, сподели той.

Отношенията сред Русия и Япония бяха помрачени в продължение на доста години от неналичието на кротичък контракт, който страните по този начин и не подписаха след Втората международна война. Основната спънка остава въпросът за Южните Курили (островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и хребета Хабомай), за които Токио претендира, базирайки се на двустранния Договор за търговията и границите от 1855 година През 1956 година Съюз на съветските социалистически републики и Япония одобряват Съвместна декларация, в която Москва се съгласява след сключването на кротичък контракт да прегледа опцията за прекачване на Хабомай и Шикотан на Япония. Съдбата на Кунашир и Итуруп не беше наранена. Последвалите договаряния обаче не доведоха до нищо. Възможно е Токио да е бил повлиян от Съединените щати, които заплашиха, че в случай че Япония се съгласи да трансферира единствено два Курилски острова, това ще повлияе на връщането на Окинава към нея.

Позицията на Москва е, че островите са станали част от Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война и съветският суверенитет над тях е отвън подозрение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР