Японското правителство съобщи в понеделник, че е наредило на повече

...
Японското правителство съобщи в понеделник, че е наредило на повече
Коментари Харесай

Япония евакуира 100 000 души след мощното земетресение

Японското държавно управление заяви в понеделник, че е наредило на повече от 97 000 души в девет префектури на западния бряг на основния японски остров Хоншу да се изтеглят след мощното земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер и връхлетялото цунами, оповестява " Ройтерс ".

Те бяха изпратени да прекарат нощта в спортни зали , употребявани нормално като центрове за евакуация при незабавни случаи.

Японският министър председател Фумио Кишида сподели пред кореспонденти късно в понеделник, че са изпратени избавителните екипи , макар че достъпът до засегнатите от земетресението региони е сложен заради блокирани пътища.
 Цунами удари Япония след мощно земетресение Обновена
Цунами удари Япония след мощно земетресение

Най-малко един човек е умрял

Земетресението идва в сензитивен миг за нуклеарната промишленост на Япония, която се сблъсква с гневна опозиция от някои локални поданици след земетресението и цунамито през 2011 година, които провокираха нуклеарни повреди във Фукушима. Цели градове бяха опустошени от бедствието.

Миналата седмица Япония анулира оперативната възбрана, наложена на най- огромната нуклеарна централа в света Kashiwazaki-Kariwa, която не работи след цунамито през 2011 година

Органът за нуклеарно контролиране съобщи, че не са доказани нередности в нуклеарни централи по Японско море, в това число пет дейни реактора в заводите Ohi и Takahama на Kansai Electric Power в префектура Фукуи.
 Япония изпуска трета партида радиоактивна вода от Фукушима
Япония изпуска трета партида радиоактивна вода от Фукушима

17 дни се чака да продължи интервенцията

Властите приканиха хората в регионите да бягат на по-високи места и надалеч от брега.

Земетресението е било задоволително мощно, с цел да бъде усетено и в Токио.

Къщи бяха разрушени, избухнаха и пожари . Почти 32 000 семейства към момента са без електричество в префектура Ишикава късно в понеделник, съгласно доставчика на комунални услуги Hokuriku Electric Power, като температурите ще паднат съвсем до нулата през нощта в някои региони.

Съобщено бе и за жертви на бедствието. 

Предупреждение за цунами е издадено и в източните съветски градове Владивосток и Находка.

Руското министерство на изключителните обстановки заяви, че западното крайбрежие на Сахалин също е застрашено от цунами след мощното земетресение в Япония. Министерството прикани всички в крайбрежната зона на Тартарския пролив да се изтеглят.

" Не чакаме огромни, разрушителни и рискови талази ", съобщи Татяна Ивелская, началник на центъра за цунами към отдела за хидрометеорологична работа на Сахалин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР