Японското правителство събира информация във връзка с твърденията на шефа

...
Японското правителство събира информация във връзка с твърденията на шефа
Коментари Харесай

Япония разследва за възможни нарушение с ядрени опити в Русия

Японското държавно управление събира информация по отношение на изказванията на шефа на американското военно разузнаване, че Русия не дава отговор изцяло на Договора за цялостна възбрана на нуклеарните опити, оповестява на конференция в Токио генералния секретар на кабинета Йосихиде Суга, представен от ТАСС.

" Ние сме осведомени с такива отчети. Японското държавно управление събира информация в съдействие със заинтригуваните страни, в това число Съединените щати ", добавя той.

В института " Хъдсън " във Вашингтон, шефът на американското военно разузнаване изясни: " Съединени американски щати имат вяра, че Русия евентуално не се придържа към мораториума за нуклеарни опити по метод, който дава отговор на стандарта за нулева мощ. " Въпреки това Ашли остави пряк отговор на искане, отправено към него няколко пъти, с цел да обясни дали Съединени американски щати имат вяра, че Русия в действителност организира такива проби.

Ашли заобикаля няколко пъти пряк отговор и да обясни дали Съединени американски щати имат вяра, че Русия в действителност организира такива проби. " Трябва да кажа, че съгласно мен те (руснаците) имат капацитета да създадат това ", изяснява генералът в отговор.

Изявленията на американските управляващи по отношение на евентуалното продължение на нуклеарните опити от Русия пораждат подозрения и въпроси, изяснява ръководителя на Американската асоциация за надзор на въоръженията, Дерил Кимбъл, разяснявайки изказванията на генерал-лейтенант Робърт Ашли, шеф на дирекция " Разузнаване " на Министерството на защитата на Съединени американски щати, за вероятно нарушаване на мораториума на нуклеарните опити.

Той добавя, че съмненията на Съединени американски щати са свързани с нуклеарен изпитателен полигон Нова Земя. " Въпреки това,в момента има съществени въпроси за това дали има нови доказателства, които принуждават разследващата общественост на Съединени американски щати да допусна, че Русия организира проби в Нова Земя, или има ново пояснение на съществени обстоятелства или знаци или сигнали ".

В същото време той напомня, че през 2016 година американското държавно управление в формалните си отчети съобщи, че нито една страна не нарушава контракта.

" Какво се е трансформирало, военачалник Ашли не отговори на този въпрос ", добав американският специалист. Асоциацията, ръководена от Кимбъл, е учредена през 1971 година. Тя се намира във Вашингтон и е една от най-известните американски неправителствени организации, които се застъпват за подсилване на интернационалните режими за неразпространение и разоръжаване.

" По принцип, не е ясно дали американската разследваща общественост има някаква нова информация, която да поддържа изказванието, че Русия евентуално ще наруши ДВЗЯО ", разяснява специалистът.

Мораториумът върху нуклеарните опити действа в Русия съвсем три десетилетия. Последният подобен тест е извършен в Нова Земя на 24 октомври 1990 година В сряда съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов, изрично отхвърля изказванията на шефа на американското военно разузнаване.

Предишната американска администрация, ръководена от Барак Обама, разгласи желанието си да изиска ратификация на ДВЗЯО, само че не съобщи това съглашение на горната камара на Конгреса. За одобрение от Сената, договорът е показан през 1999 година от Бил Клинтън. След това депутатите се опълчиха на това съглашение. Джордж Буш в продължение на осем години на власт не пробва да убеди Сената да преразгледа решението. Съединените щати прекратиха нуклеарните опити на земята през 1963 година. А през 1992 година Вашингтон наложи мораториум върху подземните нуклеарни опити.

За да влезе в действие контракта, е належащо всички страни, притежаващи нуклеарни оръжия или капацитет да ги основат, да станат членове.

Този лист е формиран въз основа на данни от Международната организация за атомна сила, включващ 44 страни. От тези нужни страни 36 страни са утвърдили контракта.

Той е подписан, само че не е утвърден от осем страни: Египет, Израел, Индия, Иран, Китай, КНДР, Пакистан и Съединените щати. В допълнение, документът към момента не е подписан от Индия, КНДР и Пакистан. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР