Японският премиер Шиндзо Абе обещава гъвкави стимули Японският премиер Шиндзо

...
Японският премиер Шиндзо Абе обещава гъвкави стимули Японският премиер Шиндзо
Коментари Харесай

Япония въвежда първите икономически стимули от три години

Японският министър председател Шиндзо Абе дава обещание гъвкави тласъци

Японският министър председател Шиндзо Абе вкарва първия пакет от стопански тласъци от 2016 година насам поради опасения от световното икономическо закъснение и от въздействието на по-високия налог върху потреблението. Правителството дава обещание гъвкави тласъци, като ще се възползва от ниските лихвени нива, с цел да финансира обществени вложения, написа Financial Times.

Мерките акцентират терзанията по отношение на стабилността на международната стопанска система, както и по отношение на световния курс към по-отхлабени фискални политики поради слабото частно търсене и опцията държавните управления да вземат назаем при отрицателни лихвени равнища. " За да ускорим възобновяване си, да се оправим с рисковете извън и да увеличим растежа на продуктивността, ние образуваме стопански проект в границите на 15-месечния бюджет ", показват от администрацията на Абе.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За какво ще се изразходват тласъците

Размерът на тласъците още не е конкретизиран. Те ще включват разноски за възобновяване след тайфуна Хагибис, който аргументи опустошения в източната част на страната предишния месец, както и вложения за поправяне и разширение на инфраструктурата за отбрана от наводнения. Предвидени са и средства за повишаване на продуктивността на дребния бизнес, земеделския бранш и някои райони. Освен това са отделени пари за възстановяване на икономическата конкурентоспособност на Япония.

Очакванията са за закъснение на растежа в края на идната години. " Възползвайки се от актуалните ниски лихвени нива, желаеме да разгърнем интензивно вземането на заеми и вложения, с цел да насърчим бъдещия растеж ", показват от администрацията на Абе.

50-годишни държавни облигации

Финансовият министър Таро Асо съобщи, че 50-годишните държавни облигации в този момент са " тематика, която се обмисля ". До този миг финансовото министерство отхвърляше концепцията да се възползва от ниските лихвени равнища, с цел да взема заем за по-дълъг интервал от сегашния най-много от 40 години.

Коментарът на Асо идва дни, откакто гуверньорът на Японската централна банка уточни, че такива облигации може да са от изгода за предотвратяването на прекомерния напън за намаление на дълготрайните лихвени нива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР