Японският премиер Фумио Кишида заяви днес, че е поканил индийския

...
Японският премиер Фумио Кишида заяви днес, че е поканил индийския
Коментари Харесай

Япония стесни връзки с Индия в сянката на съперничеството с Китай

Японският министър председател Фумио Кишида съобщи през днешния ден, че е поканил индийския си сътрудник Нарендра Моди на срещата на върха на групата на седемте най-развити страни т.е. Г-7 в Хирошима през май, съобщи организация Киодо, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
След срещата им в Делхи Кишида съобщи на взаимна конференция с Моди, че са се договорили да работят дружно за триумфа на срещите на Г-7 и Г-20, a тази година Индия е ръководител на Г-20.

Всички снимки

По-късно се чака Кишида да разгласи нов проект за свободен и отворен Индо-тихоокеански район, ориентиран към противопоставяне на възходящото въздействие на Китай в района, осведоми Агенция Франс Прес. По време на двудневното си пътешестване до Индия Кишида съобщи, че Моди е приел поканата му да взе участие в срещата на върха на Г-7, която ще се организира в град Хирошима.

По време на диалозите, с изключение на задълбочаването на съдействието сред Токио и Делхи, са били прегледани и въпросите на продоволствената сигурност и финансирането на развиването.

Обсъдихме целите си за съответните ръководи на Г-7 и Г-20, съобщи от своя страна Моди.

 Фумио Кишида с Нарендра Моди
Фумио Кишида с Нарендра Моди
Снимка: БТА/АП

Индия, която оглавява тази година групата на 20-те индустриални и нововъзникващи пазарни страни, твърди, че връзките с Япония са от основно значение за стабилността в района. Двете страни, дружно със Съединени американски щати и Австралия, съставляват индо-тихоокеанския съюз, прочут като " Четворката ", който се опълчва на възходящото въздействие на Китай в Азия.

 По време на диалозите, с изключение на задълбочаването на съдействието сред Токио и Делхи, са били прегледани и въпросите на продоволствената сигурност и финансирането на развиването
По време на диалозите, с изключение на задълбочаването на съдействието сред Токио и Делхи, са били прегледани и въпросите на продоволствената сигурност и финансирането на развиването
Снимка: БТА/АП

Индия е единственият член на " Четворката ", който не е осъдил нахлуването на Русия в Украйна. Тя се въздържа от взимане на страна и се въздържа да гласоподава против Русия в Организация на обединените нации или да подлага на критика президента Владимир Путин, напомня АП.

 Двете страни, дружно със Съединени американски щати и Австралия, съставляват индо-тихоокеанския съюз, прочут като
Двете страни, дружно със Съединени американски щати и Австралия, съставляват индо-тихоокеанския съюз, прочут като " Четворката ", който се опълчва на възходящото въздействие на Китай в Азия
Снимка: БТА/АП

Междувременно Япония наложи финансови наказания, с цел да изолира Русия, в това число надзор върху износа на високотехнологични артикули. В публикация за индийския вестник " Експрес " през днешния ден Кишида съобщи, че " основите на реда в интернационалната общественост са били разтърсени от експанзията на Русия против Украйна " и нейното влияние върху достъпа до храни и цените на торовете е било усетено от интернационалната общественост, в това число в Индо-тихоокеанския район. В тази връзка той показва, че за справяне с провокациите, пред които е изправена интернационалната общественост сега, съдействието сред Г-7 и Г-20 има по-голямо значение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР