Японският министър-председател Фумио Кишида ще посети централата във Фукушима, за да подчертае безопасността преди началото на изпускането на пречистена вода

...
Японският министър-председател Фумио Кишида ще направи кратко посещение на разрушената
Коментари Харесай

Японският министър-председател Фумио Кишида ще направи кратко посещение на разрушената от цунами атомна централа във Фукушима на Неделя, за да подчертае безопасността на предстоящото изпускане на пречистени радиоактивни отпадъчни води в морето, разединителен план, който правителството му...

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 19 август 2023 г., 21:24 Японски риболовни организации, които се тревожат за по-нататъшно щети върху репутацията на техните морски дарове, докато се борят да се възстановят от инцидента. Групи в Южна Корея и Китай също изразиха загриженост, превръщайки го в политически и дипломатически въпрос.

Правителството и операторът на централата, Tokyo Electric Power Co., казват водата трябва да бъде отстранена, за да се освободи място за извеждане на централата от експлоатация и да се предотвратят случайни течове от резервоарите, тъй като голяма част от водата все още е замърсена и се нуждае от допълнително третиране.

Япония получи подкрепа от Международната агенция за атомна енергия, за да подобри прозрачността и надеждността и да гарантира, че планът на TEPCO отговаря на международните стандарти за безопасност. Правителството също така засили кампания за насърчаване на безопасността на плана у дома и по дипломатически канали.

МААЕ, в окончателен доклад през юли, заключи, че планът TEPCO, ако се изпълнява стриктно по предназначение, ще причини незначително въздействие върху околната среда и човешкото здраве, насърчавайки Япония за да продължите.

Докато търси разбиране от рибарската общност, правителството също работи, за да обясни плана на Южна Корея, за да предотврати намесата на проблема в изграждането на отношенията им . Япония, Южна Корея и САЩ работят за укрепване на тристранните връзки в лицето на нарастващите заплахи от Китай и Северна Корея.

Правителството на президента на Южна Корея Юн Сук Йол наскоро показа подкрепа за японския план, но той е изправен пред критики у дома. По време на съвместна пресконференция в Кемп Дейвид Юн каза, че подкрепя оценката на безопасността на плана от МААЕ, но подчерта необходимостта от прозрачна инспекция от международната общност.

Кишида каза усилията за популяризиране постигнаха напредък, но не се споменава начална дата за пускането на водата, която се очаква да бъде в края на август. Той каза, че решението ще вземе предвид подготовката за безопасност и мерките за възможно увреждане на репутацията на рибарството.

Очаква се той да се срещне с представители на рибарски групи, преди неговите министри да решат датата на среща следващата седмица, се казва в японски доклади.

По време на посещението си в неделя се очаква Кишида да види съоръжения за филтриране и разреждане на отпадъчни води и да се срещне с президента на TEPCO Томоаки Кобаякава и други висши служители.

Огромно земетресение и цунами от 11 март 2011 г. разрушиха охладителните системи на централата във Фукушима Даичи, причинявайки разтопяване на три реактора и замърсяване на охлаждащата им вода. Водата се събира, филтрира и съхранява в около 1000 резервоара, които ще достигнат своя капацитет в началото на 2024 г.

Водата се третира с така наречената усъвършенствана течна обработка Система, която може да намали количествата на повече от 60 избрани радионуклиди до определени от правителството нива за освобождаване, с изключение на трития, който според правителството и TEPCO е безопасен за хората, ако се консумира в малки количества.

Учените като цяло са съгласни, че въздействието върху околната среда на пречистените отпадъчни води би било незначително, но някои призовават за повече внимание на десетките ниски дози радионуклиди, които остават в тях.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР