Японските ядрени централи нямат достатъчно хранилища за отработено гориво. Отдалечен град може да има решение

...
Японски град казва, че се е съгласил на геоложко проучване,
Коментари Харесай

Японски град казва, че се е съгласил на геоложко проучване, за да се определи неговата годност като временно място за съхранение на отработено ядрено гориво

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 18 август 2023 г., 12:16 ч. Японският град заяви в петък, че се е съгласил на геоложко проучване, за да се определи неговата годност като място за временно съхранение на отработено ядрено гориво.

Каминосеки, малък град в югозападната префектура Ямагучи, заяви, че ще приеме предложението за проучване на Chugoku Electric Power Co., един от двата големи оператора на комунални услуги , заедно с Kansai Electric Power Co., чиито басейни за съхранение на отработено гориво са почти пълни.

Японското правителство насърчава по-широкото използване на ядрената енергия като нисковъглеродна енергиен източник, но ядрените централи в страната изчерпват капацитета си за съхранение.

Проблемът произтича от закъсалата японска програма за рециклиране на ядрено гориво за преработка на плутоний от отработено гориво за повторна употреба. Правителството продължи да следва програмата, въпреки сериозните технически неуспехи. Реактор Monju, изгарящ плутоний, се повреди и се извежда от експлоатация, докато пускането на завода за преработка на Rokkasho в Северна Япония беше отложено почти 30 години.

След разпадането на атомната електроцентрала Fukushima Daiichi през 2011 г. много реактори бяха временно изключени и рестартирането им беше отложено, което спомогна за намаляване на запасите от отработено гориво.

Въпреки това, когато правителството на министър-председателя Фумио Кишида реши да отмени постепенното спиране и да максимизира ядрената енергия като чиста енергия, опасенията относно липсата на място за съхранение се разпалиха отново.

По-рано този месец Chugoku представи предложение за изграждане на съоръжение за съхранение съвместно с Kansai Electric, но планът беше посрещнат от гневни протести на жителите, които заобиколиха кмета и му се развика.

Планът на Chugoku Electric за изграждане на атомна електроцентрала в Каминосеки беше в застой повече от десетилетие след катастрофата във Фукушима Даичи, забавяйки субсидиите за отдалечения град, чието население застарява и се свива.

„Градът само ще стане по-беден, ако просто продължим да чакаме“, каза кметът на Каминосеки Тецуо Ниши на телевизионна пресконференция в петък. „Трябва да направим каквото е налично сега.“

Kansai Electric, най-големият оператор на ядрена централа в Япония, спешно търси допълнително хранилище за отработено гориво: охлаждащите басейни в своите централи са пълни над 80%. Компанията обеща да намери потенциално място за временно съхранение до края на тази година.

Около 19 000 тона отработено гориво, страничен продукт от производство на ядрена енергия, се съхранява в електроцентрали в Япония, заемайки около 80% от капацитета им за съхранение, според министерството на икономиката и индустрията.

Продължаването на изразходваното програмата за преработка на гориво и забавянето само добавиха към вече големите запаси от плутоний на Япония, предизвиквайки международна загриженост.Япония също така няма окончателно хранилище за високоактивни ядрени отпадъци.

An междинното съоръжение е проектирано да съхранява отработеното ядрено гориво в сухи контейнери в продължение на десетилетия, докато бъде преместено в преработка или в окончателно хранилище. Експертите казват, че това е много по-безопасен вариант, отколкото да го държат в открити басейни за охлаждане в техните заводи.

Ако хранилището наистина бъде построено, то ще бъде второто подобно съоръжение в Япония. Единственият друг е в Муцу, близо до Рокашо, който е запазен за Tokyo Electric Power Co. и по-малка комунална компания.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР