Атомната централа Фукушима ще започне да изпуска пречистени отпадъчни води. Ето какво трябва да знаете.

...
Японските власти планират да започнат да изхвърлят обработени радиоактивни отпадъчни
Коментари Харесай

Японските власти планират да започнат да изхвърлят обработени радиоактивни отпадъчни води от повредената атомна електроцентрала Fukushima Daiichi в Тихия океан в четвъртък

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 23 август 2023 г., 7:22 ч. Земетресението и цунамито започнаха битка срещу непрекъснато нарастващите количества радиоактивна вода в централата.

Правителството и централата операторът казва, че освобождаването е неизбежна част от извеждането му от експлоатация и ще бъде извършено безопасно, но планът среща съпротива в и извън Япония. Ето един поглед към спора.

ЗАЩО ИМА ТОЛКОВА МНОГО ОТПАДЪЧНИ ВОДИ?

Земетресението и цунамито през март 2011 г. разрушиха охладителните системи на централата , което води до стопяване на три реактора. Силно замърсената вода за охлаждане, приложена към повредените реактори, е изтичала непрекъснато в мазетата на сградата и се е смесвала с подпочвените води.

Операторът на централата, Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), е предприе стъпки за ограничаване на количеството подземни и дъждовни води, навлизащи в зоната на реактора, и намали увеличаването на замърсената вода до около 100 тона на ден, 1/5 от първоначалното количество. Водата се събира и частично се рециклира като вода за охлаждане след пречистване, а останалата част се съхранява в около 1000 резервоара, които вече са запълнени до 98% от техния капацитет от 1,37 милиона тона.

ЗАЩО TEPCO ПУСКА ВОДАТА СЕГА?

Правителството и TEPCO казват, че трябва да направят място за извеждане от експлоатация на централата и да предотвратят случайни течове от резервоарите.

Япония получи подкрепа от Международната агенция за атомна енергия, за да подобри прозрачността и надеждността на съобщението и да гарантира, че отговаря на международните стандарти за безопасност. Правителството също така засили кампания, насърчаваща безопасността на плана у дома и по дипломатически канали.

КАКВО ИМА В ТРЕТИРАНАТА ВОДА?

Водата се третира от така наречената усъвършенствана система за обработка на течности, която може да намали количествата на повече от 60 избрани радионуклиди до определени от правителството нива за освобождаване, с изключение на тритий, който според служители е безопасен за хората, ако се консумират в малки количества.

Около 70% от водата, съхранявана в резервоарите, все още съдържа цезий, стронций, въглерод-14 и други радионуклиди, надвишаващи правителствените нива . Тя ще бъде оттеглена, докато концентрациите достигнат тези граници, след което ще бъде разредена с повече от 100 пъти обема на морската вода, преди да бъде освободена. Това ще го доведе много под международните граници за безопасност, но радиоактивността му няма да бъде нула.

КОЛКО БЕЗОПАСНО Е?

Правителството на Япония казва, че изпускането на тритий в морето е рутинна практика от атомните централи около свят и че количеството ще бъде няколко пъти по-ниско, отколкото от заводите в Китай и Южна Корея.

Учените като цяло подкрепят заключението на МААЕ, докато някои призовават за повече внимание към десетки ниски дози радионуклиди, които остават във водата, като казват, че има данни за техните дългосрочни ефекти върху околната среда и морския живот са недостатъчни.

Експертите казват, че освобождаването на пречистена вода от Фукушима е много по-малко предизвикателство от обезсърчаващата задача за премахване на смъртоносни радиоактивни отломки, които остават в повредените реактори.

КАК ЩЕ БЪДЕ ПУСКАНО?

Изпълнителният директор на TEPCO Джуничи Мацумото казва, че пускането ще започнете с най-малко радиоактивна вода, за да осигурите безопасност. След като пробите бъдат анализирани при окончателното тестване, те ще бъдат транспортирани през тънка черна тръба до крайбрежна зона, където ще бъдат разредени със стотици пъти обема си морска вода.

Разредената вода ще навлезе в подводен тунел и ще бъде изпусната няколко минути по-късно от точка на 1 километър (0,6 мили) от брега. Освобождаването ще бъде постепенно и ще продължи десетилетия, докато приключи извеждането от експлоатация на централата, казват служители на TEPCO. Мацумото каза, че бавното изпускане допълнително ще намали въздействието върху околната среда.

Планираното заустване за четвъртък е до голяма степен символично, тъй като само 1 тон пречистена вода, разредена с 1200 тона морска вода ще бъде освободен, каза Мацумото.

Компанията планира да освободи 31 200 тона пречистена вода до края на март 2024 г., което ще изпразни само 10 резервоара поради продължаващото производство на отпадъчни води в завода. По-късно темпото ще се ускори.

ЗАЩО ХОРАТА СЕ ПРИТЕСНЯВАТ?

Зле засегнатите рибарство, туризъм и икономика във Фукушима все още се възстановяват от бедствие. Рибарските групи се притесняват от по-нататъшно увреждане на репутацията на техните морски дарове. Настоящият улов във Фукушима е само около една пета от нивото си преди бедствието поради намаляване на риболовната популация и по-малки размери на улова.

Ръководителят на Националната федерация на Рибарските кооперативи, Масанобу Сакамото, каза в понеделник, че „научната безопасност и чувството за безопасност са различни.“

Групи в Южна Корея и Китай също изразиха загриженост, обръщайки освобождаването се превърна в политически и дипломатически въпрос.Китай засили тестовете за радиация на рибни и селскостопански продукти от Фукушима и девет други префектури, спирайки износа на митниците за седмици, казаха служители на Агенцията по рибарството.

АМИ АКО НЕЩО СЕ ОКРЕБИ?

Японското правителство казва, че потенциалните рискове от изпускане на пречистена вода са ограничени до увреждане на репутацията в резултат на слухове, а не Той е отпуснал 80 милиарда йени (550 милиона долара) за подпомагане на риболова и преработката на морски дарове и за борба с потенциалните щети върху репутацията. TEPCO също обеща да се справи с искове за щети на репутацията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР