Японските сили за самоотбрана са в последните етапи от подготовката

...
Японските сили за самоотбрана са в последните етапи от подготовката
Коментари Харесай

Япония ще изпрати оръжия на Украйна

Японските сили за самозащита са в последните стадии от подготовката на огромна пратка от военно съоръжение за Европа, която да бъде предадена на Украйна и на други съюзни страни в района. Това оповестява в Туитър отвореният източник за разследваща информация.

Той отбелязва, че това ще бъде първата доставка на военни материали от Япония за последните 75 години.

Пратката ще съдържа противотанкови оръжия, бронирани каски и жилетки и също подбрани боеприпаси. Доставката е изисквала японското държавно управление да да промени конституционните правила за обезпечаване на военна помощ за чужбина за воюващи страни, отбелязва източникът.

Японският министър на защитата Нобуо Киши сподели през вчерашния ден, че ще продължи да търси благоприятни условия за по-нататъшна помощ за Украйна, откакто беседва с украинския си сътрудник Олексий Резников, съобщи Ройтерс.

Резников благодари на Япония за неотдавнашната ѝ военна помощ, добави Киши. Миналия месец Япония прати каски и друго несмъртоносно военно съоръжение на Украйна с американски транспортен аероплан.

Част от американската военна помощ за Киев допуска образование

Част от новото военно съоръжение, за което Съединени американски щати оповестиха през вчерашния ден, че изпращат в Украйна, ще изисква образование на украинските сили, съобщи пред кореспонденти представителят на Пентагона Джон Кърби, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Системите, които евентуално ще изискват в допълнение образование на украинските сили, са гаубиците и противоартилерийският радар, не доста комплицирана за ръководство система, само че не и такава, каквато те имат в инвентара си ", съобщи той.

Кърби уточни, че Пентагонът се е опитал да се свърже с министъра на защитата на Русия преди към седмица, само че от съветска страна не е бил проявен интерес за диалог.

В очакване на нова съветска атака в Източна Украйна президентът Джо Байдън утвърди в сряда пакет военна помощ на стойност 800 млн. $, припомня Асошиейтед прес.

Украинците ще получат 11 хеликоптера Ми-17, в началото предопределени за Афганистан, 18 155-милиметрови гаубици, 40 000 артилерийски снаряда, радари за противопоставяне на артилерията, 200 бронетранспортьора и 300 спомагателни дрона " Суичблейд " (Switchblade), показва Ройтерс.

" Този нов пакет помощи ще съдържа доста от високоефективните оръжейни системи, които към този момент сме дали, както и нови благоприятни условия, съобразени с по-широкото нахлуване, което чакаме Русия да предприеме в Източна Украйна ", съобщи Байдън.

Президентът на Съединени американски щати разгласи помощта след диалог с украинския президент Володимир Зеленски. Това е следващият от пакетите помощ от страна на Съединени американски щати, чийто общ размер възлиза на 2,6 милиарда $, отпуснати на Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР