Японските производители на автомобили обмислят да повишат цените на колите

...
Японските производители на автомобили обмислят да повишат цените на колите
Коментари Харесай

От Нова година се очаква поскъпване на японските коли в цял свят

Японските производители на коли обмислят да покачат цените на колите през идната година, оповестява Japan Times.

Според изследване, извършено от изданието, 23% от 80 водещи японски компании, измежду които Toyota, Honda и Subaru, ще преразгледат своята ценова политика. Други 49% от интервюираните са декларирали, че обмислят сходна стъпка, само че към момента не са взели дефинитивно решение.

Анкетираните показват няколко аргументи, заради които ще би трябвало да покачат цените. Основните са нарастването на разноските за материали и първични материали, нарастването на цените на логистиката, както и локален проблем - спадът на курса на йената по отношение на други международни валути.

Националната валута на Япония последователно се обезценява по отношение на $ и еврото от 2020 година насам, като напролет на 2022 година наклонността се ускори доста.

През ноември потребителските цени в Токио са се нараснали с 3,6% по отношение на предходната година, което се оказва връх от 1982 година насам. По-рано Toyota разгласи предстоящ обзор на ценовата си политика.

Третото тримесечие на настоящата фискална година стана нерентабилно заради внезапното повишаване на цените на материалите, продължителния дефицит на микрочипове и прекъсването на производството в доста от заводите.

Ръководството вижда излаз от рецесията в нарастването на цените на бюджетните модели като Yaris и Corolla.

В същото време компанията побърза да успокои потребителите, като сподели, че нарастването на цената ще бъде " лимитирано " и моделите ще запазят наличния си имидж. Американският пазар би трябвало да бъде първият, който ще усети нарастването на цените, написа fakti.bg.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР