Японското правителство отправя последна молба да получи разбиране от страна на рибарството за изпускането на вода от централата във Фукушима

...
Японските правителствени служители потърсиха разбиране от рибарските групи за изпускането
Коментари Харесай

Японските правителствени служители потърсиха разбиране от рибарските групи за изпускането на пречистени радиоактивни отпадъчни води от разрушената Фукушима ядрена централа в морето и обещаха да подкрепят поминъка им по време на процес, който ще отнеме...

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 21 август 2023 г., 3:09 ч. Японски риболовни организации, които се тревожат за по-нататъшно увреждане на репутацията на техните морски дарове докато се борят да се възстановят от земетресението, цунамито и ядрената катастрофа през 2011 г. Групи в Южна Корея и Китай също изразиха загриженост, превръщайки го в политически и дипломатически въпрос.

Очаква се да бъде решено датата, на която ще започне изпускането на водата среща на ключови министри от кабинета още във вторник. Очаква се да започне в края на август.

Правителството и TEPCO казват, че водата трябва да бъде отстранена, за да се направи място за извеждане от експлоатация на централата и да се предотвратят случайни течове от резервоарите, тъй като голяма част от водата все още е замърсена и се нуждае от допълнително третиране.

Япония получи подкрепа от МААЕ за подобряване на прозрачността и надеждността и за осигуряване на плана чрез TEPCO отговаря на международните стандарти за безопасност. Правителството също така засили кампания за насърчаване на безопасността на плана у дома и по дипломатически канали.

МААЕ, в окончателен доклад през юли, заключи, че планът TEPCO, ако се изпълнява стриктно както е проектиран, ще причини незначително въздействие върху околната среда и човешкото здраве, насърчавайки Япония да продължи.

Докато търси разбиране от рибарската общност, правителството работи и за разясняване на плана на съседните страни, особено на Южна Корея, за да избегне проблема намесвайки се във връзката им.

Мощно земетресение и цунами от 11 март 2011 г. разрушиха охладителните системи на централата във Фукушима Дайичи, причинявайки стопяване на три реактора и замърсяване на охлаждащата им вода. Водата се събира, филтрира и съхранява в около 1000 резервоара, които ще достигнат своя капацитет в началото на 2024 г.

Водата се третира с така наречената усъвършенствана течна обработка Система, която може да намали количествата на повече от 60 избрани радионуклиди до определени от правителството нива за освобождаване, с изключение на трития, който според правителството и TEPCO е безопасен за хората, ако се консумира в малки количества.

Учените като цяло са съгласни, че въздействието върху околната среда на пречистените отпадъчни води би било незначително, но някои призовават за повече внимание на десетките ниски дози радионуклиди, които остават в тях.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР