Японски учени съобщиха, че са успели да създадат първите в

...
Японски учени съобщиха, че са успели да създадат първите в
Коментари Харесай

Японски учени създадоха първите в света мисловни изображения чрез ИИ технологии

Японски учени оповестиха, че са съумели да основат първите в света мисловни изображения на предмети и пейзажи. Използват активността на човешкия мозък и си оказват помощ с изкуствен интелект.

Екипът е формиран от учени на Националния институт за квантова просвета и технологии, различен народен институт и университета в Осака.

Той съумя да сътвори груби изображения на леопард с разпознаваема уста, уши и петна, както и на обекти като аероплан с червени светлини на крилата.

Технологията, наречена „ мозъчно декодиране “, дава опция за визуализиране на възприеманото наличие въз основа на мозъчната интензивност.

Може да бъде приложена в медицината и обществената сфера.

Откритията бяха оповестени онлайн в интернационалното научно списание Neural Networks.

Предишни проучвания демонстрираха, че изображенията, които виждат човешките участници, могат да бъдат реконструирани въз основата на мозъчната интензивност. Тя е измерена благодарение на функционален магнитен резонанс, или fMR. Те бяха лимитирани до характерни области, като да вземем за пример визуализиране на букви от писмеността.

Въз основа на предходни способи екипът е създал нова технология

Тя дефинира количествено мозъчната интензивност и разрешава на генеративния ИИ да изготвя изображения. Комбинира го с предсказващи техники за пресъздаване на по-сложни обекти.

По време на проучването на участниците са показани 1200 изображения на предмети и пейзажи.

Връзката сред мозъчните им сигнали и изображенията е оценена и количествено избрана благодарение на fMRI. Същите изображения бяха въведени в генеративния ИИ, с цел да научи сходството им по отношение на сигналите от мозъчната интензивност.

Според публикацията технологията би могла да се употребява при създаването на информационни устройства. Както и за придобиване на визия за мозъчните механизми на халюцинациите и сънищата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР