Японски екип постигна положителни резултати при прилагането на терапия със

...
Японски екип постигна положителни резултати при прилагането на терапия със
Коментари Харесай

Терапия със стволови клетки при паркинсон дава ефект


Японски екип реализира позитивни резултати при използването на терапия със стволови кафези при паркинсон. Изследователите от Център за проучване и приложение на индуцирани плурипотентни стволови кафези към Университета на Киото стартират клинично изпитване с присъединяване на доброволци след сполучливо привършване на предклиничния стадий.

Болестта на Паркинсон е хронично прогресиращо дегенеративно заболяване, което визира към 10 милиони души. При него се развива загуба на невроните, виновни за синтеза на допамин в мозъка. Отличителен белег на болестта е появяването на непрекъснат тремор на крайниците, който не предстои на умишлен надзор. Отчита се вдървеност на тялото от болния.

Въпреки напредъка на медицината лекуване против паркинсон няма. Съществуват лекарства, които облекчават симптоматиката и забавят прогресирането на заболяването при по-голяма част от пациентите.

Японският екип подхваща опит, при който употребява плурипотентни стволови кафези, въвеждайки ги в мозъка. Известно е, че стволовите кафези имат капацитета да се развият в разнообразни профилирани кафези, в това число и в синтезиращи допамин. Необходими са към 5 млн. стволови кафези, с цел да се чака търсения резултат при тази терапия.

Технологията е изобретена от японския екип още през 2006 година, като се употребяват стволови кафези от възрастни хора, а не от пъпната шнур. Авторът на труда е известният Шиная Яманака, който бе почетен през 2012 година с Нобелова премия за физиология и медицина. Тя беше присъдена за откритието, че зрели кафези могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни кафези.

Свързани публикации.. 9 непознати признака при болест на Паркинсон 2 Болест на Паркинсон – значима е поддръжката на фамилията 1 Паркинсон – поради бърнаут на неврони е?! 0

В продължение на две години съществени проучвания на предклиничен стадий учените документират доста възстановяване на придвижването и неявяване на туморни процеси в мозъка.

От началото на август е почнало клинично изследване с доброволци, чиято цел е да

подсигурява успеваемостта и сигурността на метода при хора. Тъй като стволовите кафези в значително количество се получават от самия болен, упованията за нежелани странични резултати са минимални. Прилага се и имуносупресиращо лекуване, което предотвратява отхвърлянето на останалата част от инжектираните кафези.

Методът употребява стереотактична мозъчна хирургия за инжектиране на iPS стволови кафези от лявата и дясната страна на путамена, който е част от базалните моторни ядра на крайния мозък. Путаменът контролира придвижванията и въздейства на образованието при хората.

Индуцирани плурипотентни стволови кафези могат да бъдат употребявани за терапия на други болести, като сърдечна непълнота и възрастово обвързвана макулна недъгавост.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР