Японски длъжностни лица са участвали в заговор, довел до ареста

...
Японски длъжностни лица са участвали в заговор, довел до ареста
Коментари Харесай

Карлос Гон проговори за пръв път след бягството си, обвини японските власти в заговор

Японски длъжностни лица са взели участие в скрит план, довел до ареста на бившия шеф на Renault - Nissan – Mitsubishi Карлос Гон в Япония. Такива обвинявания насочи самият Гон по време на  конференция в Бейрут, която е първата му обществена поява след бягството му от Япония, предадоха международните организации.

" Членове на японското държавно управление също участваха в заговора. Знам имена, само че няма да ги кажа. Намирам се в Ливан и се отнасям с почитание към ливанското гостолюбие, поради това няма да кажа тези имена ", означи той. Ден по-рано пък излязоха информации, че двама американци са му помогнали да избяга от Япония. А японските управляващи пък издадоха заповед за задържане на брачната половинка му.

Бизнесменът съобщи още през днешния ден, че някогашният началник на Nissan Хирото Саикава е измежду уредниците на заговора против него.

Други имена, които той назова като участници в схемата, са тези на Хари Нада, Тошиаки Онума и члена на съвета на шефовете Масакадзу Тойода, който по думите му е осъществявал връзката с управляващите.

Като аргументи за изказванията си за скрит план той уточни, че резултатите на Nissan са почнали да се утежняват при започване на 2017 година, а " някои от японските ми другари мислеха, че единственият метод да се отърват от въздействието на Renault върху Nissan, е да се отърват от мен ".

Гон съобщи, че е бил подготвен да подаде оставка още през 2018 година, само че е бил помолен да остане и е приел предлагането да продължи да работи по интеграцията на двете компании.

Той отхвърли отправяните против него обвинявания, заявявайки, че преди всичко не е трябвало въобще да бъде задържан, а решението да избяга е било най-трудното в живота му.

" Не съм над закона и поздравявам опцията истината да излезе на яве и да изчистя името си ", съобщи Гон.

По думите му съображение за ареста му е укриването на заплащания, които в действителност в никакъв случай не е получавал.

" Всичко беше планувано от прокуратурата и от Nissan ", сподели Гон, допълвайки, че има очевидци, които са знаели за подготовката, направена преди ареста му, в това число за срещи на представители на Nissan с прокурори и служители.

Той разказа като " извращение " на човешките права и достолепие изискванията, при които е бил държан от японските управляващи. По думите му е бил разпитван по осем часа дневно без наличието на юристи, а прокурорът непрестанно го е заплашвал, че " в случай че не признае, ще стане по-лошо ", осведоми Българска телеграфна агенция.

" Членовете на фамилията ми понесоха невъобразими премеждия, беше им неразрешено да ме видят или даже да приказват с мен с месеци ", сподели някогашният началник на автомобилния алианс.

" Не съм тук, с цел да приказвам по какъв начин напуснах Япония (...) Тук съм, с цел да приказвам за какво, да хвърля светлина върху система, която нарушава множеството съществени човешки права ", добави той.

Очаква се на следващия ден Гон да се срещне с ливанския основен прокурор, с цел да изрази мнението си за алената бюлетина, издадена против него от японското правораздаване и настояването за ареста му, осведоми ДПА. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР