Японската компания N-Ark представи проект за плаващ град с капацитет

...
Японската компания N-Ark представи проект за плаващ град с капацитет
Коментари Харесай

Представиха проект за плаващ град с 40 хиляди души

Японската компания N-Ark показа план за плаващ град с потенциал от 40 000 души. От тях единствено 10 000 ще бъдат непрекъснати поданици. Доген няма да се опасява от покачването на морското ниво, защото цялата му инфраструктура е проектирана да бъде изцяло самостоятелна и самодостатъчна – от производството на електрическа енергия до снабдяването на жителите с храна и вода. Градът даже ще разполага със лична площадка за изстрелване, от която ще се пускат и одобряват товарни и пътнически ракети. Все още не е ясно дали градът ще може да устоя на цунами.

Град Доген ще има радиус от 1,58 км и външен периметър с дължина 4 км. Предвижда се той да обезпечи жилища и работа на към 10 000 непрекъснати поданици, а също по този начин да посрещне до 30 000 туристи. Кръглата му форма е проектирана по този начин, че да устоя на мощните талази на заобикалящото го море и даже да издържи на удар от цунами, само че техническите детайлности за последния вид не са предоставени.

Проектът ще бъде разграничен на три обособени зони: така наречен населен пръстен, включващ главната жилищна зона, подводен център за данни, който ще се охлажда по натурален път от морето и ще съдържа градски контролни центрове и центрове за медицински проучвания, и плаваща архитектура в изкуствения залив, основан от пръстеновидната конструкция.

Предвижда се обилие от зелени площи, хранителни насаждения, учебни заведения, спортни площадки, лечебни заведения, паркове, игрища, хотели и офиси. Освен това N-Ark смята, че е допустимо да се разположи площадка за изстрелване и кацане на ракети тъкмо отвън периметъра на града. Японците очевидно имат вяра, че планът „ Звездолет “ рано или късно ще лети и ще доставя товари освен в орбита или на Луната, само че и в границите на Земята, както дава обещание Илън Мъск. В същото време Мъск е на мнение, че е належащо стартовите комплекси на Starship да бъдат преместени на най-малко 30 км във вътрешността в морето, с цел да се сведе до най-малко отрицателното влияние на изстрелването на тежките ракети върху обитаемоте крайбрежни региони.

Според изчисленията на N-Ark островният град ще изразходва единствено към 2 милиона литра питейна вода годишно, което е много непретенциозно. В същото време той ще създава 3288 тона боклуци годишно, които ще би трябвало или да се транспортират някъде, или да се изхвърлят по някакъв метод – въпрос, който към момента не е в детайли създаден. Собствените уреди на Доген ще създават съвсем 7000 тона храна и 22,2 GW електрическа енергия. Производството на електрическа енергия ще бъде интегрирано – слънчеви панели, вятърни електрогенератори и турбини, употребяващи подводните течения. Подробностите за това по какъв начин ще действа плаващият град са нищожни на този стадий, макар че компанията е създала някои въпроси в елементи, като да вземем за пример дизайна на външния периметър, осигуряващ неговата плавателна дарба и функционалност.

N-Ark не разкрива какъв би бил размерът на вложенията в сходен план, само че твърди, че в случай че планът притегли интереса на евентуалните вложители, плаващият град може да стане действителност до 2030 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР