Японската икономика се възстановява по-бързо от очакванията през второто тримесечие

...
Коментари Харесай

Японската икономика се възстановява по-бързо от пандемията през второто тримесечие

Японската стопанска система се възвръща по-бързо от упованията през второто тримесечие след спад на Брутният вътрешен продукт с 3.7% през първите три месеца на 2021 година Това демонстрира, че потреблението и финансовите разноски укрепват след първичния удар от коронакризата, написа Reuters.

Икономическият напредък на страната е 1.3 % на годишна база в интервала април - юни, сочат предварителни данни на японското държавно управление, което е нагоре по отношение на осредните упования на финансовите пазари за растеж от 0.7%. Анализатори обаче чакат непретенциозен напредък през актуалното тримесечие, защото върнатите противоепидемични ограничения се отразяват отрицателно на разноските на семействата.
Какво демонстрират данните
Все отново възобновяване е по-слабо от това на другите развити стопански системи, в това число на Съединени американски щати, които записаха растеж на годишна база от 6.5% през второто тримесечие. Според основния икономист на Dai-ichi Life Research Institute Йошихики Шинке няма огромен оптимизъм за актуалните месеци, защото скокът в инфектирането с ковид усилва опцията за стягане на карантинните ограничения: " Японската стопанска система стагнира през първата половина на тази година и има риск от стесняване през юли - септември. По-категоричното възобновяване ще би трябвало да изчака до края на годината ".

Данните демонстрират, че потреблението се е повишило с 0.8% през април - юни спрямо предходното тримесечие, което опровергава прогнозите за спад от 0.1%. Капиталовите разноски също са се нараснали с 1.7% след спад от 1.3% през предходното тримесечие. В резултат вътрешното търсене е асъдействало с 0.6% процентни пункта за растежа на Брутният вътрешен продукт. Износът пък е нагоре с 2.9% през април - юни по отношение на предходните три месеца на годината.

" Частното ползване набъбна ненадейно, а резултатите за финансовите разноски се оказаха постоянни. Въпреки това данните оставят усещането, че възобновяване на стопанската система по отношение на първото тримесечие е едва ", разяснява Такеши Минами от Norinchukin Research Institute.

Неочакваните резултати за потреблението през април - юни също по този начин акцентират алтернативата, пред която е изправено държавното управление, защото жителите стартират от ден на ден да не съблюдават апелите за непринудено оставане у дома. Затова от икономическото министерство споделят, че реакцията за растежа на Брутният вътрешен продукт е смесена, тъй като демонстрира, че желанието на семействата за по-голямо ползване е мощно макар противоепидемичните ограничавания. И прецизират: " Наш приоритет е да предотвратим разпространяването на вируса. За стопанската система е доста неприятно тази обстановка да продължава ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР