Японската икономика се сви с невиждан от над четири години

...
Японската икономика се сви с невиждан от над четири години
Коментари Харесай

Бедствия и търговската война свиха третата най-голяма икономика с 2,5 процента

Японската стопанска система се сви с невъобразим от над четири години насам ритъм през третото тримесечие. Компаниите в Страната на изгряващото слънце понижиха разноските в миг, в който разчитащата на експорт стопанска система се бори със забавящия се международен напредък и комерсиално напрежение, предава Reuters.

Забавянето в третата най-голяма стопанска система добавя терзанията, че инерцията в Азия и Европа се забавя. Данни от Китай и Австралия демонстрираха закъснение на растежа.

Брутният вътрешен артикул на Япония се сви с 2,5 % през третото тримесечие на 2018 година -- най-лошият спад от второто тримесечие на 2014 година. През второто тримесечие на т.г. растежът е бил 2,8 %, демонстрират актуализирани данни.

 Австралийците затвориха портфейлите и това удари по стопанската система
Австралийците затвориха портфейлите и това удари по стопанската система

Ръстът на Брутният вътрешен продукт за третото тримесечие е надалеч от упованията

Спадът, частично и поради редица естествени бедствия, поради които голям брой фабрики понижиха производството, е много по-голям от предстоящите 1,2 %.

Капиталовите разноски внезапно се сринаха с 2,8 % . Това е най-големият спад от третото тримесечие на 2009 година насам, откакто търговци на едро и дребно, както и информационните компании понижиха разноските. Забавяне има и при автомобилните компании.

Рискът бизнесът да понижи разноските е изключително стеснителен за централната банка, която разчита на тях, с цел да поддържат растежа и инфлацията. Именно финансовите разноски бяха " героят " на стопанската система от края на 2016 година насам, с помощта на вложенията в автоматизация и други технологии, с които предприятията да се оправят с дефицита на работна ръка.

Възстановяване в края на годината

Анализаторите чакат, че стопанската система още веднъж ще тръгне нагоре през актуалното тримесечие, откакто заводите усилят производството. Има обаче терзания, че комерсиалната война може да повреди международния напредък и изключително насочената към експорт Япония.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР