Японската агенция за ядрено регулиране одобри плановете на оператора на

...
Японската агенция за ядрено регулиране одобри плановете на оператора на
Коментари Харесай

Япония изпуска пречистената вода от Фукушима в морето през пролетта на 2023 г.

Японската организация за нуклеарно контролиране утвърди проектите на оператора на потърпевшата атомна централа във Фукушима за изпускане на пречистените радиоактивни отпадъчни води в морето идната година, заявявайки, че обрисуваните способи са безвредни и рисковете за околната среда са минимални, оповестява " Асошиейтед прес ".

Планът беше показан от Tokyo Electric Power (Tepco) през декември въз основа на решението на държавното управление предходната година да изпусне отпадъчните води като нужна стъпка за настоящото разчистване и извеждане от употреба на централата.

На 11 март 2011 година Япония бе ударена от мощно земетресение и цунами,при които починаха общо към 18 500 души. Природното злополучие докара и до нуклеарен срив в атомната електроцентрала във Фукушима. Това беше най-тежката нуклеарна злополука от повредата през 1986 година в Чернобил, Украйна.

Вследствие на бедствието охладителните системи на централата бяха разрушени, което докара до разтопяването на три реактора и отделянето на огромни количества радиация.

Водата, която е била употребена за изстудяване на трите развалени дейни ядра на реактора, които остават мощно радиоактивни, се съхранява в резервоари.



Остава обаче загрижеността измежду японското население и прилежащите страни по отношение на евентуалната заплаха за здравето в резултат на изпускането на отпадъчните води , които включват тритий - непряк артикул от производството на нуклеарна сила и вероятен канцероген при високи равнища.

Учените показват, че не е известно въздействието от дълготрайното излагане на ниски дози на тритий върху околната среда и хората. Опасенията са, че той може да има по-голямо влияние върху хората, когато се употребява в риба, в сравнение с когато е във водата.

Планът за изпускането на пречистената вода ще стане формален след 30-дневен публичен обзор - условност, която не се чака да анулира утвърждението.

Правителството и Tepco възнамеряват последователното изпускане да стартира напролет на 2023 година

Замърсената вода се съхранява в към 1000 резервоара в развалената централа. Очаква се резервоарите да доближат потенциала си от 1,37 милиона тона идната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР