Японската агенция за атомна енергия и Mitsubishi Heavy Industries са

...
Японската агенция за атомна енергия и Mitsubishi Heavy Industries са
Коментари Харесай

Япония ще помогне на Бил Гейтс да построи ново поколение ядрен реактор

Японската организация за атомна сила и Mitsubishi Heavy Industries са подготвени да си сътрудничат със Съединени американски щати и Бил Гейтс за построяването на високотехнологичен нуклеарен реактор в Уайоминг, оповестява всекидневникът Yomiuri, представен от Ройтерс.
Споразумението ще бъде подписано още през януари, с което Япония ще показа данните от своите разработки с американската компания TerraPower на Бил Гейтс.

Правителството на Съединени американски щати ще обезпечи финансиране за покриване на половината от плана на стойност 4 милиарда $.

Първоначално Terrapower проучваше вероятността за създаване на пробна нуклеарна централа с китайската държавна компания China National Nuclear Corp, само че беше принудена да търси нови сътрудници, откакто администрацията на Доналд Тръмп ограничи нуклеарните покупко-продажби с Китай.

Съединени американски щати се конкурират с Китай и Русия, които също се надяват да изградят съвременни реактори, а по-късно да изнасят технологиите в други страни.

Япония има горчив опит с извеждане от употреба на своя първообраз на модернизиран реактор Monju през 2016 година Проектът струваше 8.5 милиарда $, само че не даде стремежи резултат.

TerraPower създава ново потомство нуклеарни реактори, които да употребява доста по-ефективно нуклеарното гориво, в това число по метод, който вероятно би могъл да отстрани нуждата от обогатяване на урана. Идеята е през цялото време в реактора да има заложено задоволително гориво за сред 40 и 60 години употреба. Реакторът може да бъде заровен и подземен, където може да работи почти 100 години.

TerraPower разказа концепцията на своя главен дизайн на реактора като „ Поколение IV, бърз реактор с течно натриево изстудяване “. Натриевата сол може да всмуква до 8 пъти повече топлота от водата, която се употребява за изстудяване на настоящето потомство реактори. Компанията ще отвори своя цех за натрий в Уайоминг през 2028 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР