Япония казва, че не е открита радиоактивност в рибата във Фукушима

...
Японската агенция по рибарството заяви, че рибата, тествана във водите
Коментари Харесай

Японската агенция по рибарството заяви, че рибата, тествана във водите около разрушената ядрена централа във Фукушима, не съдържа откриваеми нива на радиоактивния изотоп тритий, съобщи информационната служба Киодо в събота.

Мрежите бяха поставени в четвъртък, когато операторът на централата Tokyo Electric Power Company (Tepco) започна да изпуска обработена радиоактивна вода в Тихия океан, което разгневи рибарите и много други в Япония, разтревожи потребителите в съседните страни и накара Китай да забрани японските водни продукти.

Агенцията планира да обявява резултатите от теста ежедневно.

Tepco каза в петък, че морската вода в близост до завода съдържа по-малко от 10 бекерела тритий на литър, под самоналожената граница от 700 бекерела и далеч под границата на Световната здравна организация от 10 000 бекерела за питейна вода.

Тони Хукър, директор на Центъра за радиационни изследвания, образование и иновации в университета в Аделаида, каза, че водата, изпускана от централата във Фукушима, е безопасна.

„Със сигурност е доста под насоките за питейна вода на Световната здравна организация“, каза той.

„Изхвърлянето на радиация в морето е много политически въпрос“, каза той. „Разбирам притесненията на хората и това е така, защото ние като учени не сме го обяснили по много добър начин и трябва да направим повече образование.“

Все пак някои учени казват, че дългосрочните ефекти от ниското ниво на радиоактивност, което остава във водата, изискват внимание.

Пекин каза, че ще „динамично коригира съответните регулаторни мерки, както е подходящо, за да предотврати рисковете от изхвърляне на замърсена с ядрени води вода за здравето и безопасността на храните в нашата страна.“

Премиерът Фумио Кишида каза, че Япония е поискала от Китай незабавно да отмени тези регулаторни мерки.

„Ние ще продължим настойчиво да изискваме от китайското правителство твърдо да проведе научна дискусия“, каза Кишида, обещавайки да защити рибарската индустрия от увреждане на репутацията, дължащо се на съобщението.

Правителството на Южна Корея, което се опитва да подобри отношенията с Япония, за да се противопостави на Китай, одобри изпускането на вода, въпреки че някои жители са разтревожени.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза, че Вашингтон „е доволен от безопасния, прозрачен и научно обоснован процес на Япония“.

След дълъг дебат японското правителство реши във вторник да разреши освобождаването на 1,18 милиона тона пречистена вода от централата във Фукушима, разрушена от цунами през 2011 г., тъй като Tepco изчерпваше мястото за съхранение.

Уредът филтрира повечето радиоактивни елементи от водата, но разрежда трития, изотоп на водорода, който трудно се отделя от водата.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР