Япония твърди, че е хвърлена тухла в посолството в Пекин на фона на скандала във Фукушима

...
Япония заяви, че е била хвърлена тухла в нейното посолство
Коментари Харесай

Япония заяви, че е била хвърлена тухла в нейното посолство в Пекин и че нейните граждани в Китай са били подложени на тормоз, откакто е започнало да изпуска отпадъчни води от атомната централа във Фукушима в Тихия океан .

Китай беше най-гласният противник на плана за освобождаване, ключова част от японските усилия за извеждане от експлоатация на централата, която беше разрушена при земетресението и цунамито през 2011 г.

Япония се опита да успокои критиците относно изхвърлянето и ядреният надзорен орган на ООН заяви, че процесът отговаря на международните стандарти, но Пекин остава неубеден.

Миналата седмица, когато първата вода започна да се стича в океана, Китай забрани целия внос на японски морски дарове. Други страни също засилиха проверките на японски водни продукти, докато в Южна Корея и самата Япония имаше протести.

Във вторник външният министър на Япония потвърди съобщенията в медиите, че е била хвърлена тухла в посолството на Япония в Пекин и каза, че персоналът на посолството е бил обект на многобройни обаждания, произхождащи от Китай.

Той призова Пекин да предприеме стъпки за успокояване на ситуацията.

„Това е изключително жалко и тревожно“, каза Йошимаса Хаяши пред репортери в Токио.

„Бихме искали отново да призовем китайското правителство да предприеме подходящи мерки незабавно, като например да призове своите граждани да действат спокойно, за да предотвратят ескалация на ситуацията, и да предприемат всички възможни мерки, за да гарантират безопасността на японските жители и нашите дипломатически мисии в Китай“, каза той.

В понеделник говорител на китайското външно министерство каза, че не е запознат с въпроса, когато го попитаха за обвиненията в тормоз на редовен брифинг.

„Китай защитава и гарантира безопасността и законните права и интереси на чужди граждани в Китай в съответствие със законите“, каза Уан Уенбин, преди да продължи да наказва Япония за изпускането на вода.

Водата трябва да се изхвърля по „наистина отговорен начин“, каза той.

Япония започна изпускането на пречистени и разредени отпадъчни води от Фукушима на стойност над 500 олимпийски плувни басейна на 24 август. Водата, използвана за охлаждане на повредените реактори, в момента се съхранява в гигантски резервоари около площадката.

Всички радиоактивни елементи са филтрирани от водата с изключение на трития, изотоп на водорода, който трудно се отстранява, но е намален до безопасни граници. Тритий се освобождава и от атомни електроцентрали по време на нормалната им работа, включително от Китай.

Скок в неприятните обаждания

Япония призова гражданите си в Китай да не се представят и засили сигурността около училищата, както и около дипломатическите мисии от началото на освобождаването.

В Пекин говорител на японското посолство каза пред агенция AFP, че служителите са „изключително притеснени“.

„Някои лица са дошли до входа на нашето [посолство]“, каза говорителят.

„Те предприеха подобни действия, след което бяха отведени от въоръжена полиция.“

Графика, показваща изхвърлянето на тритий от работещи атомни електроцентрали в сравнение с Фукушима

Съобщава се, че редица фирми и правителствени служби в Япония, включително кметството на Фукушима и училищата в района, са били подложени на хиляди злоупотребяващи обаждания от китайския код на страната +86 от четвъртък.

Японската обществена телевизия NHK каза, че много от обаждащите се са викали на китайски, а някои са крещяли „глупав“, както и други псувни.

Тормозът накара заместник външния министър Масатака Окано в понеделник да извика китайския посланик У Джиангао, за да поиска китайските хора да действат спокойно и отговорно.

Но китайското посолство в Токио пусна изявление, в което се казва, че е отправило строги оплаквания до Япония относно това, че китайското посолство и консулства в Япония получават „голям брой неприятни обаждания от Япония“.

Обажданията са причинили „сериозна намеса в нормалната работа на посолството и консулствата“, каза Ву, според изявление на посолството.

Очаква се заустването на водата да отнеме между 30 и 40 години.

Всички данни за вземане на проби от морска вода и риба след пускането са в рамките на зададените граници за безопасност.

Министърът на икономиката и промишлеността Ясутоши Нишимура посети Фукушима в понеделник, за да помогне с контрола на щетите. Той се присъедини към служители от верига супермаркети и опита от местни уловени сърф миди и писия.

„Докато безопасно извършваме освобождаването, ние ще бъдем прозрачни при разкриването на всички данни“, каза Нишимура. „Това е най-добрият начин да се борим с увреждането на репутацията.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР