Япония започна да изхвърля пречистена охлаждаща вода от руините на

...
Япония започна да изхвърля пречистена охлаждаща вода от руините на
Коментари Харесай

Япония започна изхвърлянето на радиоактивна вода от Фукушима

Япония стартира да изхвърля пречистена охлаждаща вода от руините на атомната електроцентрала " Фукушима " в Тихия океан, заяви компанията оператор на централата " Тепко ", представена от ДПА и Асошиейтед прес.

Въпреки съпротивата на локалните риболовци, природозащитници и китайското държавно управление, Tepco изпрати първата партида пречистена вода в Тихия океан през специфичен тунел с дължина 1 км.

През 2011 година атомната електроцентрала " Фукушима дайичи " претърпя стопяване на ядрото вследствие на земетресение и цунами. Оттогава реакторите, въпреки и спрени, би трябвало да се охлаждат с вода, съхранявана в резервоари. Според " Тепко " пространството в тях е на привършване.

Очаква се изхвърлянето на 1,3 милиона тона вода да отнеме 30 години, напомня Йонхап.

Миналия месец Международната организация за атомна сила (МААЕ) даде дефинитивно утвърждение за изхвърлянето. Според специалистите проектът на Япония дава отговор на интернационалните стандарти.
Фукушима вода

До края на март ще бъдат изхвърлени 31 200 тона пречистена вода.

Японското държавно управление и компанията настояват, че водата би трябвало да бъде освободена, с цел да се освободи място за извеждането на централата от употреба и да се предотвратят инцидентни течове. Те настояват, че пречистването и разреждането ще създадат отпадъчните води по-безопасни от интернационалните стандарти, а въздействието им върху околната среда ще бъде пренебрежимо малко. Но някои учени предизвестяват, че би трябвало да се обърне внимание на дълготрайното влияние на ниските дози радиоактивност, които остават във водата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР