Япония ще се опита да се откъсне от зависимостта си

...
Япония ще се опита да се откъсне от зависимостта си
Коментари Харесай

Япония с опит да се откъсне от зависимостта си от руския внос на въглища

Япония ще се опита да се откъсне от зависимостта си от съветския импорт на въглища и последователно да го прекрати, съобщи икономическият министър Коичи Хагиуда, представен от Киодо. Така Токио се причислява към другите страни от Г-7 и Европейския съюз в стягането на глобите против Москва поради нахлуването й в Украйна.

" Ще работим и отсега нататък, с цел да понижим зависимостта си от Русия, като настояваме за диверсификацията на енергийните източници, в това число възобновими и нуклеарна сила ", сподели Хагиуда и добави, че страната му ще търси различни снабдители на въглища, като в същото време се стреми " в последна сметка да спре вноса ".

" Ще би трябвало да намерим различни снабдители или ще се сблъскаме с компликации при обезпечаването на количества за вътрешния ни пазар, което може да докара до спиране на електрозахранването. Трябва да избегнем сходна обстановка ", добави той, представен от Ройтерс.

Руските въглища съставляват 13 % от общото количество, употребявано за произвеждане на електрическа енергия в Япония. Бедната на запаси островна страна беше внимателна във връзка с глобите, ориентирани към съветската енергетика, само че пое по стъпките на западните страни в усилването на натиска върху Москва след интернационалното възмущение, провокирано от фрагментите на мъртви цивилни по украинските улици.

Очаква се през днешния ден японският министър председател Фумио Кишида да разгласи спомагателни наказания против Русия, в това число детайлности за рестриктивните мерки върху вноса на въглища.

Друга членка на групата на седемте най-развити стопански системи и сътрудник на Япония - Германия ще би трябвало да употребява цялостния четиримесечен гратисен интервал за поетапно прекъсване на вноса на съветски въглища, с цел да приложи подхванатите наказания от страна на Европейски Съюз, сподели нощес канцлерът Олаф Шолц.

" Ще би трябвало да използваме този интервал ", заяви Шолц на конференция след среща с водачите на 16-те федерални провинции на Германия. " Ако се случи по-бързо, това е добре, само че ще ни би трябвало известно време, а и фирмите ще имат потребност от него, макар че те към този момент търсят нови снабдители ", добави той.

По-рано през седмицата отчет на немското министерство на стопанската система предизвести, че страната евентуално ще би трябвало да спре някои от електроцентралите си, в случай че неотложно приключи вноса на съветски въглища.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР