Япония назначи свой държавен служител за аташе по отбраната в

...
Япония назначи свой държавен служител за аташе по отбраната в
Коментари Харесай

С риск да разгневи Китай, Япония укрепва връзките с Тайван в областта на отбраната

Япония назначи собствен държавен чиновник за аташе по защитата в Тайван, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на четирима източници, поискали анонимност.

Укрепването на връзките в региона на сигурността сред двете страни евентуално ще разгневи Китай, който смята стратегическия, демократично ръководен остров за своя територия.

Япония няма публично дипломатическо посланичество в Тайван и поддържа двустранните връзки посредством Японско-Тайванската асоциация за продан в Тайпе, която е формирана най-вече от преназначени чиновници на министерството на външните работи и търговията. До момента ролята на аташе по защитата се изпълняваше от пенсиониран офицер от японските сили за самозащита, с цел да се избегне опълчването на Китай.

Към него обаче в този момент се е включил чиновник, изпратен от Министерството на защитата, който да усъвършенства събирането на информация и да бъде в връзка с тайванската войска.

Този ход е и " алегоричен " за поддръжката на Япония за Тайван, съобщи един от източниците. Тайван изиска деен чиновник на защитата, който да заеме поста, добави той.

Източниците означават, че Токио изпитна терзание по отношение на реакцията на Пекин , заради което този ход е бил спрян предходната година след репортаж в японски медии за проекта.
 Тайван желае мир, по тази причина се готви за война
Тайван желае мир, по тази причина се готви за война

Островът укрепва качествата си за самозащита

Министерството на защитата на Япония посочи, че ще поддържа единствено " неправителствени " връзки с Тайван - японска колония в интервала 1895-1945 година, които са в рамките на взаимното изказване от 1972 година, признаващо Пекин за единственото законно държавно управление на Китай.

Министерството на външните работи на Тайван на собствен ред акцентира, че " ще продължи да задълбочава съдействието с сътрудници с сходно мислене като Япония ".

Тайван живее под непрекъсната опасност от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и би трябвало да бъде високомерен - със мощ, в случай че е належащо.

П рез 2005 година Пекин одобри закон, даващ на страната правно съображение за военни дейности против острова, в случай че той се отдели или има намерение да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и акцентира, че единствено жителите на острова могат да вземат решение бъдещето си.
 Тайван готви рекорден бюджет за защита за 2024 година
Тайван готви рекорден бюджет за защита за 2024 година

Военните разноски на острова ще се усилят с 3,5% на годишна база
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР