Япония казва, че тормозещите обаждания от Китай във връзка с водата във Фукушима са „изключително жалко“

...
От Кийоши Такенака и Мартин Куин ПолардТОКИО (Ройтерс) - Япония
Коментари Харесай

От Кийоши Такенака и Мартин Куин Полард

ТОКИО (Ройтерс) - Япония заяви в понеделник, че много тормозещи телефонни обаждания са получени в страната, вероятно от Китай, по отношение на изпускането на пречистена радиоактивна вода от атомната електроцентрала Фукушима в Тихия океан и го нарече „изключително жалко“.

Япония започна изхвърлянето на водата в четвъртък в ключова стъпка към извеждане от експлоатация на централата във Фукушима, която претърпя тройни сривове, след като беше ударена от цунами през 2011 г. след силно земетресение. Китай категорично се противопоставя на освобождаването от отговорност. „Много телефонни обаждания за тормоз, за ​​които се смята, че идват от Китай, се случват в Япония... Това развитие е изключително жалко и ние сме загрижени“, каза главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно, главният говорител на правителството, каза на редовна пресконференция.

Такива обаждания накараха заместник-министъра на външните работи Масатака Окано да извика китайския посланик, каза японското външно министерство.

В изявление министерството каза, че обажданията са били и в японски съоръжения в Китай и призова правителството да предприеме подходящи действия незабавно и да гарантира безопасността на японските граждани.

Външното министерство на Китай не отговори веднага на искане за коментар.

Кметството на Фукушима започна да получава обаждания с код на държавата 86, който е за Китай, в четвъртък, а броят на тези обаждания надхвърли 200 на следващия ден, наводнявайки телефонните линии и прекъсвайки нормалната работа на служителите в града, каза градски служител.

На същия ден началните и прогимназиалните училища в града, на 60 км (38 мили) северозападно от осакатената централа, са получили 65 подобни обаждания, каза той.

Когато човек, който разбира китайски, прие едно от тези обаждания , обаждащият се направи коментар в смисъл, че „Защо изпускате замърсена вода в Тихия океан, който е море за всички“, каза служителят.

Други общини, хотели и ресторанти също получават подобни обаждания от деня, в който започна изпускането на водата, казаха местните медии.

В Китай камък е бил хвърлен в японското училище в крайбрежния град Кингдао в четвъртък, според генералното консулство на Япония в града.

„Ние говорим с градската полиция непрекъснато, откакто се случи този инцидент, относно опасения за сигурността“, каза Генералното консулство пред Reuters в понеделник.

Агрегат във Фукушима операторът Tokyo Electric Power (Tepco) филтрира замърсената вода, за да отстрани изотопите, оставяйки само тритий, радиоактивен изотоп на водорода, който трудно се отделя.

Tepco разрежда водата, докато нивата на тритий паднат под нормативните граници преди да я изпомпва в морето.

Китай обаче каза, че японското правителство не е доказало, че изхвърлената вода е безопасна, и издаде обща забрана за всички водни продукти от Япония часове след като Токио продължи с изданието.

(Репортаж от Кийоши Такенака в Токио, Мартин Полард в Пекин; Редактиране от Жаклин Уонг, Марк Хайнрих и Раджу Гопалакришнан)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР