Япония казва, че един на всеки 10 жители е на 80 или повече години, тъй като нацията става сива

...
Повече от 10% от населението на Япония сега е на
Коментари Харесай

Повече от 10% от населението на Япония сега е на 80 или повече години, каза правителството в понеделник, последният тревожен крайъгълен камък в бързо побеляващата демографска криза в страната.

Според данни, публикувани от Министерството на вътрешните работи и комуникациите, делът на възрастните хора в Япония, определени на възраст 65 и повече години, също е рекордно висок, съставлявайки 29,1% от населението – най-високият процент в света.

Министерството публикува цифрите, за да отбележи Деня на уважение към възрастните хора, официален празник в страната, която също е изправена пред рязко намаляваща раждаемост и свиваща се работна сила, което може да повлияе на финансирането за пенсии и здравеопазване, тъй като търсенето от страна на застаряващото население нараства.

Населението на Япония е в постоянен спад от икономическия бум през 80-те години на миналия век, с коефициент на раждаемост от 1,3 – далеч под 2,1, необходим за поддържане на стабилно население при липса на имиграция. Смъртните случаи изпреварват ражданията в Япония повече от десетилетие, което представлява нарастващ проблем за лидерите на третата по големина икономика в света.

Страната също така има една от най-високите очаквания за продължителност на живота в света, което допринася за увеличаването на възрастното население.

За да се справи с нарастващия недостиг на работна ръка и с надеждата да съживи закъсалата икономика, японското правителство насърчи повече възрастни хора и майки, които си стоят вкъщи, да се върнат отново на работната сила през последното десетилетие.

До известна степен това съобщение проработи: сега има рекордните 9,12 милиона възрастни работници в Япония, число, което нараства в продължение на 19 последователни години. Работниците на възраст 65 и повече години съставляват повече от 13% от националната работна сила, каза министерството на вътрешните работи в понеделник.

Семейство Йокобори: Михо вляво, Кентаро в центъра и Хирохито вдясно. Kentaro е роден преди почти седем години, първият от 25 години в района в село Kamikawa. Семейство Йокобори: Михо вляво, Кентаро в центъра и Хирохито вдясно. Kentaro е роден преди почти седем години, първият от 25 години в района в село Kamikawa. Фута Нагао за CNN

Коефициентът на заетост на възрастните хора в Япония е сред най-високите сред големите икономики, се добавя в него.

Но дори насърчаването на възрастните работници не е достатъчно, за да компенсира социалното и икономическото въздействие на демографската криза, като министър-председателят Фумио Кишида предупреди през януари, че Япония е „на ръба да не може да поддържа социални функции“.

Той добави, че подкрепата за отглеждане на деца е „най-важната политика на правителството“ и решаването на проблема „просто не може да чака повече“.

Наблизо Китай, Южна Корея, Сингапур и Тайван преживяват подобни кризи, борейки се да насърчат младите хора да имат повече деца, изправени пред растящите разходи за живот и социалното недоволство.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР