Япония изстреля ракета, носеща лунен спускаем апарат „Moon Sniper“

...
Япония изстреля ракета, носеща нейния космически кораб за изследване на
Коментари Харесай

Япония изстреля ракета, носеща нейния космически кораб за изследване на Луната, тъй като страната изглежда ще стане петата в света, която ще кацне на Луната.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) съобщи, че родната ракета H-IIA е излетяла от космическия център Танегашима в Южна Япония в четвъртък и успешно е пуснала Smart Lander за изследване на Луната (SLIM).

Неблагоприятното време доведе до три отлагания за една седмица миналия месец.

Наречен „Лунен снайперист“, Япония има за цел да приземи SLIM в рамките на 100 метра (328 фута) от целевото място на лунната повърхност.

Това е много по-малко от обичайния обхват от няколко километра.

„Чрез създаването на спускаемия модул SLIM хората ще направят качествена промяна към възможността да кацнат там, където искаме, а не само там, където е лесно да се кацне“, каза японската космическа агенция JAXA преди изстрелването. „Постигайки това, ще стане възможно да се кацне на планети, дори по-оскъдни на ресурси от Луната.“

В световен мащаб „няма предишни случаи на точно кацане върху небесни тела със значителна гравитация като Луната“, добави JAXA.

Мисията на стойност 100 милиона долара се очаква да достигне Луната до февруари следващата година.

Само четири държави са кацнали успешно на Луната – САЩ, Русия, Китай и Индия.

Индия приземи своя космически кораб миналия месец близо до неизследвания южен полюс на Луната в исторически триумф за своята евтина космическа програма.


Успехът на индийската мисия Chandrayaan-3 дойде дни след като руска сонда се разби в същия регион и четири години след като предишен индийски опит се провали в последния момент.

Минали опити на Япония също се объркаха, включително миналата година, когато изпратиха лунна сонда на име Omotenashi като част от мисията Artemis 1 на Съединените щати. С размерите на раница, Omotenashi щеше да бъде най-малкият апарат за кацане на Луната в света, но JAXA загуби контакт с космическия кораб и отказа кацане през ноември.

Японският спускаем апарат Hakuto-R Mission 1, направен от стартъпа ispace, също се разби през април, докато се опитваше да се спусне на лунната повърхност.

Ракетата H-IIA, изстреляна в четвъртък, носеше и сателита X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), съвместен проект на JAXA, НАСА и Европейската космическа агенция.

XRISM ще измерва скоростта и състава на това, което се намира между галактиките, информация, която JAXA каза, че ще помогне при изучаването на това как са се образували небесните обекти и се надяваме да доведе до разрешаването на мистерията как е създадена Вселената.

Дейвид Александър, директор на космическия институт Райс в университета Райс в САЩ, каза, че XRISM е важен за предоставяне на представа за свойствата на горещата плазма или свръхнагрятата материя, която съставлява голяма част от Вселената.

Плазмата има потенциала да се използва по различни начини, включително заздравяване на рани, производство на компютърни чипове и почистване на околната среда.

„Разбирането на разпределението на тази гореща плазма в пространството и времето, както и нейното динамично движение, ще хвърли светлина върху различни явления като черни дупки, еволюцията на химичните елементи във Вселената и образуването на галактически клъстери,“ каза Александър пред агенция Асошиейтед прес.

Ракетата H-IIA, която носеше SLIM и XRISM, беше произведена и експлоатирана от Mitsubishi Heavy Industries, отбелязвайки 47-ата ракета от този тип, изстреляна от Япония от 2001 г. насам. Това довежда процента на успех на превозното средство близо до 98 процента.

JAXA спря изстрелването на H-IIA, носеща SLIM, за няколко месеца, докато разследва повредата на новата си ракета H3 със среден ход по време на дебюта й през март.

Космическите мисии на Япония се сблъскаха с други скорошни неуспехи, с неуспешното изстрелване на малката ракета Epsilon през октомври 2022 г., последвано от експлозия на двигател по време на тест през юли.

Страната планира да изпрати астронавти на Луната в края на 2020 г.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР