Япония и Южна Корея трябва да си сътрудничат, за да

...
Япония и Южна Корея трябва да си сътрудничат, за да
Коментари Харесай

Токио и Сеул да си сътрудничат срещу Пхенян, предлага Йошихиде Суга

Япония и Южна Корея би трябвало да си сътрудничат, с цел да противодействат на всяка опасност от Северна Корея, сподели през днешния ден новият японски министър председател Йошихиде Суга в телефонен диалог с южнокорейския президент и насочи апел двете съседки да поправят накърнените си от разногласия връзки, съобщи Ройтерс.

Отношенията сред двете страни, съюзнички на Съединени американски щати, се утежниха внезапно през последната година поради военновременната им история и търговията, изключително по въпроса за корейските служащи, принуждавани да поставят труд в японски компании по време на японското колониално ръководство през 1910-45 година

Казах на президента Мун, че не можем да оставим актуалните си доста сложни връзки там, където са сега, означи Суга пред публицисти след диалога си с Мун Дже Ин.

Сътрудничеството сред Япония и Южна Корея, както и сред Япония, Съединени американски щати и Южна Корея, е решаващо за справяне със Северна Корея и други проблеми, уточни Суга. Той посочи, че Япония ще продължи да чака съответните дейности от Южна Корея, само че не посочи какво има поради.

Разговорът с Мун е бил по искане на Сеул, разгласи Токио.

В писмо до Суга предходната седмица южнокорейският президент съобщи, че е подготвен когато и да е да беседва за възстановяване на връзките.

Миналата седмица Суга пое премиерския пост от Шиндзо Абе, който се отдръпна по здравословни аргументи.

Южнокорейската организация Йонхап съобщи през днешния ден, че по време на телефонния диалог президентът Мун е споделил, че двете страни би трябвало да намерят най-хубавото решение за насилствения труд по време на войната.

В първия си телефонен диалог със Суга Мун е показал също, че Южна Корея и Япония са най-близки другари, съобщи Йонхап като се базира на брифинг, даден от президентството в Сеул.

Конфронтирайки се по въпроса за всеобщото полово иго в Азия за японската войска по време на Втората международна война и за потреблението на насилствен труд от японския окупатор, двете прилежащи страни си постановиха реципрочни търговски ограничавания, отбелязва Франс прес.

През 2018 година Южнокорейският висш съд в допълнение нагнети напрежението с решението си, че жертвите на насилствен труд са в правото си да търсят компенсации в Япония.

Токио обаче счита, че това правосъдно решение опонира на контракт, подписан през 1965 година, сред Япония и Южна Корея, за нормализиране на двустранните връзки и погребение на историческите им разногласия. Днес Суга остана на същата позиция, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР