Япония е принудена да се замисли върху културата си на

...
Япония е принудена да се замисли върху културата си на
Коментари Харесай

31-годишна японка почина от явлението кароши - претоварване на работното място

Япония е принудена да се замисли върху културата си на работното място , откакто от инспекцията по труда откриха, че 31-годишен чиновник в публичната медия NHK е умрял вследствие претоварване на работното място, написа " Гардиън ".

Мива Садо е работила в централата на медията в Токио. Тя работила 159 часа изключително и е взела единствено два дни отмора за един месец, което довело до нейната гибел от сърдечна непълнота през юли 2013 година

Според инспекцията гибелта на Садо е причислена към явлението " кароши " (бел.р. - да умреш за компанията или от претоварване на работното място), само че казусът е разгласен от някогашния й шеф едвам тази седмица.

Смъртта на Садо се чака да усили натиска върху японското държавно управление да реагира на високия брой починали на работното място от претоварване.

Преди година беше обявен сходен случай със чиновник в рекламната организация Dentsu, който провокира народен спор за отношението да се откри баланс сред работа и отмора . Тогава имаше апели за понижаване на изключителното работно време.

Мацури Такахаши беше едвам на 24 година, когато се самоуби през април 2015 година От инспекцията по труда оповестиха, че нейната гибел е в резултат на дългите часове работа . Такахаши е работила повече от 100 часа изключително в месеците преди да почине.

Седмици преди да почине към Коледа тя написа в обществената мрежа: " Искам да умра. Физически и душевен съм разрушена ".

Нейният случай принуди държавното управление да предложи таван от 100 часа ексклузивен труд месечно и налагане на наказания на компании, които разрешават на чиновниците си да работят над откритата норма.

Според оповестената през предходната година първа Бяла книга за " кароши " всеки един на петима служащи е пред риск да почине от претоварване на работното място.

Повече от 2000 японци са се самоубили поради стрес на работното място до март 2016 година, до момента в който десетки са умряли в резултат на сърдечен удар, инсулт и други

В Бялата книга се отбелязва още, че 22,7% от интервюираните компании сред декември 2015 година и януари 2016 година настояват, че някои от чиновниците им работят по повече от 80 часа в допълнение всеки месец - равнище на работни часове, което стартира да съставлява сериозен риск за здравето.

Садо, политически кореспондент, е отразявала локалните избори в Токио и за горната камара на националния парламент през юни или юли 2013 година Тя умряла три дни след изборите за горната камара.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР