Япония е дала на света безброй автомобилни хитове, а тези

...
Япония е дала на света безброй автомобилни хитове, а тези
Коментари Харесай

10 легендарни “японки”, разтърсили автомобилната индустрия

Япония е дала на света безчет автомобилни шлагери, а тези 10 автомобила са съдействали за разширение на границите и за цялостна смяна на играта.

Японските коли са едни от най-разпространените и изменящи разпоредбите на играта коли в историята и с помощта на няколко сполучливи марки като Mazda, Nissan и Toyota. Страната на изгряващото слънце е „ разнесла “ името си по всички краища на света като място, концентрирало неимоверно доста автомобилно майсторство и надеждност.

Възниква въпросът: кои японски коли са постигнали най-вече и са помогнали за оформянето на света на колите подобен, какъвто е сега? Това надалеч не е най-простият отговор, защото има толкоз доста блестящи образци, от които може да се избира.

В последна сметка това значи, че трябваше да пропуснем някои съответни любимци, само че съставихме допустимо най-хубавия лист, който смятахме, че можем да създадем. Ето 10 от най-емблематичните новатори от Япония.

Използвайки известни и авторитетни уеб сайтове като Bring a Trailer и Kelley Blue Book, Шафик Абидин от HotCars е съставил лист с 10 впечатляващи японски автомобила, които са се трансформирали в митове поради въздействието, което са оказали върху международната автомобилна сцена.

Това е единствено близване от каймака на японската автомобилна промишленост. Но е положително начало за бъдещите генерации автоентусиасти да слагат начални репери, да се осъзнаят класово в автомобилната джунгла с хиляди измерения.

И сега Япония продължава да има собствен почерк, необикновен мирис и метод, по който гради колите си. CEO-то на Тойота е първият глас на разсъдъка, който разкри, че всички бюрократи си вършат сметките без кръчмаря във връзка с електрическите коли, да вземем за пример. Но това е напълно друга история. Да забележим какви шедьоври са ни спретнали майсторите на автомобилно суши. 

10. 1967-1981 Mazda Cosmo. Легендата измежду колите с роторни мотори

Mazda постоянно е предпочитала да проправя личен път и да се отклонява от нормата, а Mazda Cosmo от 1967 година е съвършен образец за това. Използвайки двуроторен Wankel мотор с работен размер 982 куб. см, тя имаше за задача да провокира коли като Corvette като приложим състезателен автомобил и даже беше употребена за надпревари.

Причината, заради която Cosmo може да се смята за гражданска война, е, че неговият роторен мотор въодушеви голям брой коли, в това число прототипа с четири ротора Chevrolet Aerovette и прототипа с четири ротора Mercedes-Benz C11.

Без него Mazda в действителност нямаше да има репутацията, която има за основаването на отлично странни, само че несъмнено брилянтни коли като RX-7.

9. 1989-1997 Mazda MX-5 Miata. Легенда в „ reinvent “-ването на пазара на дребни кабриолети с две порти

Най-продаваният кабриолет на всички времена и поради главната формула, която съставлява, с право си завоюва мястото на същински изменящ разпоредбите на играта в света на дребните двуместни роудстъри.

Струва си да напомним, че сегментът на кабриолетите запада през 80-те години, само че с появяването си Miata оказа помощ да се възроди ползата на хората към него.

Тя беше евтина, беше занимателна и до ден сегашен е верният отговор за всеки, който желае да похарчи мъчно извоюваните си пари за постоянно зелен състезателен автомобил.

В този смисъл 7000 USD за Mazda MX-5 Miata от 1994 година е безспорен “удар ”. Освен че купувачите ще се снабдят с автомобил с толкоз богато завещание, колкото съвсем всичко друго на света, те ще станат притежатели и на автомобил, който Кристиан декор Кьонигсег доста обича.

8. Nissan Skyline R32 GT-R Годзила от 1989-1994 година Известен с „ чудовищния “ триумф в съзтезателните серии за туристически коли

Често именуван „ Годзила “, може да се каже, че Nissan R32 GT-R има толкоз темперамент и наличие, колкото и самият Крал на чудовищата – въпреки и без разрушителни качества.

Първоначално продаван като седан с четири порти, не след дълго светът се изправя в бурни, неспиращи овации за това по какъв начин този непретенциозен контур в действителност е маскарад за колосален спортен автомобил.

Оборудван с извънредно комфортен за тунинговане 2,6-литров редови шестцилиндров мотор, R32 щеше да премери сили със международните спортни коли в сериите за туристически коли, в които щеше да господства при започване на 90-те години.

Той беше изпълнен с революционни технологии и конструиран с мисъл за performance-a на първо място останало и евентуално за него би трябвало да се приказва толкоз високо, колкото и за първото потомство Honda NSX.

7. 1983-1987 Toyota Corolla GT AE86 – Легенда като един от първите коли, които разпространяват изкуството на дрифта

AE86 не е най-красивият автомобил, нито пък името „ Corolla “ е най-уважаваното в обществото – само че това не е елементарна Corolla. Тя освен е звездата на Initial D, само че тази “пикантна ” ръбата кола е способна да прави впечатляващи дрифтове в съвсем всевъзможни условия и на всевъзможни пътища.

Тя се е трансформирала в синоним на наслаждение за лидера, с помощта на комбинацията от точно, чуествително ръководство и 1,6-литров мотор с два разпределителни вала, който се развърта с лекотата на „ волна пеперуда “ на Кати.

Така че преди да се появят Nissan Silvia S15 и да разпространяват дрифт културата в западното полукълбо, AE86 беше автомобилът, който сложи началото на JDM манията. Немалко момчета по света са изгубили двествеността си 5-10 години по-късно, тъй като първите има мокри сънища са били с „ японки “ като Силвия, Годзила и тн.

Точно по тази причина той към момента се радва на толкоз огромно почитание в света на колите. Макар че специфичното издание на Toyota Sprinter Trueno AE86 може да е малко недостъпно за тези, които се интересуват от закупуването му, е много елементарно да вземете Toyota Corolla GT-S от 1985 година Ще ни благодарите по-късно!

6. 1960-1984 Toyota Land Cruiser J40 – първата итерация на нещо като кока-колата в света на колите 4х4. Разпознаваем от Сомалия до (изберете си точка на картата)

Япония може да е най-известна със спортните коли, които нейните производители подариха на света през 90-те години, само че въздействието на истинския Land Cruiser не трябва да се омаловажава.

Той е един от най-великите офроуд SUV коли на всички времена и отправяше предизвикателство към Land Rover Defender в разгара на своята мощност.

На северноамериканския пазар Toyota обновява модела J40 през 80-те години, само че в някои елементи на света той остава в произвеждане до началото на хилядолетието. Това значи, че виталният цикъл на J40 е траял над 40 години и през това време е дал началото на няколко други възможности, в това число FJ40 и 2FJ40.

По този метод той постави основите на бъдещите си роднини, с цел да се трансформира в най-надеждния автомобил в света. Така че може да се твърди, че J40 е повода през 2023 година нито един SUV да не може да надмине Toyota Land Cruiser.

5. Honda Civic от 1972 година досега. Известнa с големия си търговски триумф и освен

За всеки забавен автомобил, появил се в Страната на изгряващото слънце, би трябвало да има подобен, който е основан с единствената цел да прави работата си като транспортно средство.

В този смисъл малко коли са се продавали толкоз добре, колкото именитата Honda Civic. Всъщност предходната година се навършиха 50 години от основаването на най-продавания Civic, като за това време в международен мащаб са продадени към 30 милиона бройки.

За съпоставяне, това са над 1643 Civic-а, продавани всеки ден поредно в продължение на половин век.

Това, което отличава Civic като същински модернист, обаче, не е единствено фактът, че той е бил и е търговски триумф на невиждано равнище за производителя.

По-скоро този пазарен триумф е комбиниран с разнообразни степени на съоръжение на Honda Civic Type R, които постоянно провокират блестящи мнения както от публицистите, по този начин и от притежателите. Малко са колите в историята, които могат да претендират, че имат такава еластичност, каквато има Honda Civic, и по тази причина тя е в този лист.

4. Datsun 240Z 1969-1979 година Един от първите всеобщо продавани спортни коли в Япония

Datsun 240Z към момента е извънредно известен по света, както потвърждава неотдавнашната му поява на екрана в Fast X. Освен това именитият състезателен автомобил е един от тези, които доста тунери и запалянковци към момента се интересуват от модифицирането му до безсрамие.

Но преди 240Z да направи това, той трябваше да се трансформира в един от колите, които направиха гражданска война в японската промишленост за спортни коли, и в това отношение той оказа доста въздействие.

През 60-те години на предишния век смяната в разпоредбите за сигурност на процедура отвори световното пространство за спортни коли, с цел да се включат нови производители, а със своя 2,0-литров редови шестцилиндров SOHC мотор със 130 к.с., в комбиниране с научнофантастичната си хармония, „ Fairlady “ беше тъкмо това, от което болните запалянковци имаха потребност. От Hotcars: „ Направихме и визуализация на това по какъв начин би изглеждал Datsun 240Z Concept за 2024 година и считаме, че Nissan би трябвало съществено да обмисли нашата концепция! “

3. 1967-1970 Toyota 2000GT. Известен с това, че избавя Toyota като бизнес

Точно преди появяването на 240Z, Toyota работи крепко, с цел да даде на света лична опция: 2000GT. Автомобилът изглеждаше като нещо от комикс на Marvel, а 150-те к.с. на шестцилиндровия му блок звучаха фантастично през двойните приблизително ситуирани ауспуси.

Това беше същински високопроизводителен автомобил на своето време, което сложи основите на пиедестала на 2000GT като същински пионер от края на 60-те години в играта на спортните коли.

Освен това изглеждаше като E-Type на стероиди, което значи, че е стар ужасно през последните 50 години. Може би най-значимото му достижение е фактът, че спортният автомобил 2000GT избави Toyota като марка и е изцяло допустимо най-големият производител в света даже да не съществува в наши дни без триумфа на 2000GT.

За да се запознаете с това по какъв начин бива оценен, предходната година Toyota 2000GT от 1967 година беше продадена за 1,15 млн. $ в уеб страницата Bring a Trailer.

2. 1991-2005 Acura NSX. Легенда, тъй като разпространява суперспортните коли за всекидневна приложимост

Дали NSX е най-хубавият състезателен автомобил? Преобладаващата част от хората биха споделили, че е по този начин, и това е заслужено, като се има поради, че „ японското Ферари “ е въодушевило (а в някои случаи напряко диктува) дизайна на многочислените суперавтомобили, които се появиха след него. 

Освен това струваше видимо по-малко от италианските екзотики, с които се конкурираше, като в същото време се обявяваше за същински състезателен автомобил, предопределен за всекидневна приложимост. Ястие, което светът не беше опитвал преди.

Второто потомство на NSX без подозрение е страховит автомобил и съчетава брилянтен задвижващ елемент с инженерно майсторство, само че в никакъв случай няма да бъде считан за толкоз революционен, колкото оригинала.

Това приказва доста, изключително откакто и двата автомобила са замислени с една и съща цел: да покажат на света, че Acura/Honda в действителност може да се конкурира с най-хубавите от най-хубавите, в случай че желае.

1. Subaru Impreza WRX, 1993-2001 година Легенда поради превъзходството в Световния рали шампионат

От Япония са произлезли безчет митове в рали спорта – да вземем за пример Mitsubishi Lancer Evolution, Toyota Corolla GT-Four или даже Yaris WRC. Но над всички тях стърчи с цяла глава Subaru Impreza WRX от 1993-2001 година

Представена за пръв път през 1992 година, Impreza е легенда на ралитата и се е трансформирала в синоним на един изключително бърз шотландец, който знаеше по какъв начин да направи по този начин, че time-attack на трасе с чакълена настилка да наподобява като „ разходка в парка “.

Ако това е било задоволително за Колин Макрий, щеше да бъде единствено въпрос на време, преди останалата част от света да разбере, че Impreza е съвършената основа, върху която могат да конструират своите мечтани шосейни състезатели.

Дори и в този момент, повече от 30 години след представянето на първото потомство, тя продължава да бъде обичана от безчет запалянковци – и се съмняваме, че това в миналото ще се промени. Impreza е същински феномен по всички вероятни индикатори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР