Януарските сметки за газ са почти два пъти по-големи от

...
Януарските сметки за газ са почти два пъти по-големи от
Коментари Харесай

Сметките за газ - два пъти по-високи от 2021 г.

Януарските сметки за газ са съвсем два пъти по-големи от тези преди година. Въпреки обезщетенията от страната потребителите ще би трябвало да платят доста повече от предишния януари. По-високи са и сметките на семействата, които се отопляват на ток и парно, демонстрират докладите на енергийните дружества.

В идващите дни клиентите на енергийните дружества би трябвало да получат януарските си сметки за отопление. Най-драстичен се чака да е скокът при семействата на газ поради шоковия растеж на синьото гориво от началото на годината. Заедно с фактурите си от този месец обаче те ще получат и обезщетения от страната - за декември и за януари, твърди Нова тв.

Над 140 000 са семействата на газ у нас, които би трябвало да получат обезщетения поради повишаването на синьото гориво. Парите обаче може да не стигнат до тях.

Съществува група от клиенти, които се съставляват пред доставчиците от професионални домоуправители или топлинни счетоводители. Така действително клиенти не са крайните семейства, а въпросната компания, която не закупува и не използва природния газ за лични битови потребности, което я прави корпоративен клиент. За тези клиенти обаче обезщетения не са планувани, разясняват енергийни специалисти.

Ако даден консуматор не е получил дължимата му отплата за високите енергийни цени, той може да алармира за това Министерството на енергетиката (МЕ) посредством попълване на бланка с персонални данни и такива за изчезналата сума, оповестиха от ведомството.

Към сигнала следва да бъде приложена сканирана фактура за съответния месец и последно издадена фактура от доставчика. Ресорното министерство се ангажира да направи инспекция на всеки обособен случай. Сигналът би трябвало да бъде изпратен на имейл адрес [email protected].

Компенсациите се отразяват като понижение на дължимите суми за декември и януари във фактурите, които клиентите получават през февруари. Такива се поставят на всички представители на бизнеса, а за природен газ - на битовите консуматори. Конкретните суми се пресмятат по отношение на потреблението на всеки клиент, прецизират от министерството.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР