Януари ще имаме първия ваксиниран българин. Това обяви пред директорът

...
Януари ще имаме първия ваксиниран българин. Това обяви пред директорът
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Януари ще имаме първия ваксиниран българин

Януари ще имаме първия имунизиран българин. Това разгласи пред шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

„ Ваксините са един от методите да се приключи тази зараза и да престанем да вървим с маски и да се плашим. Кой ще бъде първият имунизиран, ще реши щабът “, разяснява той, като добави, че ще е хубаво първият имунизиран да е възрастен доктор.

„ Това, което ме плаши е, че в случай че не се направи хубава акция и не се види по какъв начин броят на случаите понижава след имунизиране, слагаме на риск имунизационната стратегия за всички останали имунизации ”, безапелационен беше проф. Кантарджиев.

По думите му е належащо 70% от популацията да си постави имунизацията против COVID-19.

„ Засега вършим сметка, че 12% са били в контакт с вируса - по-малко от милион. Те са имунни и към този момент няма да се заразят. Трябват още няколко милиона, с цел да престане циркулацията на вируса. В противоположен случай предпазени ще бъдат единствено имунизираните, само че незащитени остават най-уязвимите групи “, счита проф. Кантарджиев.

Той изясни, че на 29 декември би трябвало Европейският регулатор по медикаментите да утвърди имунизациите. Едва по-късно те ще стартират да се популяризират.

„ Вероятността регулатора да каже „ да “ на 29 е огромна, само че той може да каже и да се изчака. Това е една доста комплицирана процедура и се поема доста огромна отговорност. Като кажеш ваксина за милиони хора, значи тя би трябвало да е брилянтна и да няма неприятни резултати “, разяснява той.

Проф. Кантарджиев съобщи още, че доста не експерти по имунизациите започнаха да разясняват и да приказват по какъв начин 40% дигат температура при ваксиниране. Всъщност тези проценти са от 200-300 участници в проучванията, съобщили за някакви отвращение резултати, а не 40% от всичките имунизирани 45 хиляди души при тестванията.

„ Всички знаете за плацебо резултата – в случай че имат вяра на едно лекарство и вземат хапче, което съдържа примерно единствено захар, 10-15 % се усъвършенстват, изключително при астматиците и хората с алергия. Никой обаче не знае какво е " ноцебо резултат ". Това е, когато си сигурен, че това лекарство ще ти навреди. Ако е ваксина - ще вдигнеш температура, ще получиш алергия, болки по мускулите и в ставите, ще ти стане неприятно. Ако ти дадат дестилирана вода или физиологичен разтвор, то ще си уверен, че тя ти е повлияла зле. Като изпиша антибиотик на пациента и като почне да чете късата характерност ми звъни и ми вика: " Ама тук написа, че ще имам разстройство ". Спокойно, на 10 хиляди един има такива недоволства “, изясни той.

Проф. Кантарджиев разяснява и %, към 48%, медици, декларирали предпочитание да си слагат имунизацията.

„ Това е отново висок %, само че е и малко. Една част от медиците, които бяха призовани да се имунизират - са уверени, че като работят с заболели от ковид са прекарали инфекцията. Това е много евентуално ”, добави професорът.

Проф. Кантарджиев още веднъж уточни, че всеки има право на самостоятелен избор и да взема решение дали да се имунизира, или не.

„ В нашата страна търсенето на противогрипна ваксина пристигна в два момента. Когато се сподели истината, че не защищава на 100% и когато казахме, че имунизациите няма да стигнат ”, сподели шефът на НЦЗПБ.

Относно етапите на имунизация и слагането на имунизацията на чиновници във ферми за норки той изясни:

„ Много е значимо те да бъдат ваксинирани, тъй като човек, в случай че заболее от ковид, дори и леко, вирусът може да болести норките. При тези животни болестта не минава като при хората. Те се заразяват нормално през храната. Много е рисково, когато вирусът премине от човек на животно, тъй като може да се получи разновидност и да ни върне вируса по друг метод ”, обясни проф. Кантарджиев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР