Януари е рекорден месец за доставки на втечнен газ в

...
Януари е рекорден месец за доставки на втечнен газ в
Коментари Харесай

80 кораба докарали втечнен газ в ЕС от САЩ през януари

Януари е рекорден месец за доставки на полутечен газ в Европейски Съюз от Съединени американски щати, оповестиха източници от Европейската комисия.

Само за три седмици сред 70-80 кораба оттова са били пренасочени към Европейски Съюз. Перспективите за увеличение на вноса от Съединени американски щати са положителни, допълниха източниците.

Изявлението бе направено поради опасенията, че Русия може да приключи доставките на синьо гориво за Общността, в случай че се стигне до най-лошия сюжет с Украйна.

„ Още не сме в рецесия на енергийните доставки, само че обстановката е по-трудна ", споделиха от „ Берлемон “.

В момента хранилищата на Европейски Съюз са с 10 на 100 по-слабо запълнени с горива спрямо предходните години.

157 милиарда кубика е потенциалът на Европейски Съюз за полутечен природен газ. Миналата седмица от него са били запълнени 66 на 100, а опциите са процентите да доближат сред 75 и 80.

Понастоящем синьото гориво, което Европейски Съюз внася от Русия, съставлява 40 на 100 от енергийния микс, 39 % идват от Норвегия. Останалата част се запълва с втечнения газ.

От Брюксел обаче прецизират, че вносът на газ от Русия понижава устойчиво пред последните седмици и трайно се замества от други източници. Представители на Европейска комисия ще пътуват за Баку на 4 февруари, където ще обсъдят опциите за импорт на газ с президента на Азербайджан Илхан Алиев. Те ще ревизират опциите за импорт и от други страни като Египет и страните от Персийския залив, в това число дали е допустимо част от доставките на Катар за Южна Корея да бъдат пренасочени към Европа.

„ Тази зима може да се отвори пазар, който да не е краткотраен, а обстановката да се окаже нездравословна за всички оператори, които не покачват доставките си “, разясниха дипломати.

По-рано през днешния ден бе публикувана взаимна декларация на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и американския президент Джо Байдън. Двамата оповестиха, че Европейски Съюз и Съединени американски щати работят дружно за дълготрайни, задоволителни и навременни доставки на природен газ за Европа от разнообразни източници в целия свя за отбягване на потрес вследствие на нова съветска експанзия в Украйна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР