Януари беше с близо 3 градуса по-топъл от обичайното, като

...
Януари беше с близо 3 градуса по-топъл от обичайното, като
Коментари Харесай

Всички Се Питат Това! Ето Какво Ще Е Времето През Пролетта!

Януари беше с близо 3 градуса по-топъл от нормалното, като аномалиите за страната са относително идентични и в множеството региони варират сред 2.6 и 2.8 градуса над нормата.

Февруари бе съвсем напълно по-мек от нормалното, само че последните му 4 дни, които бяха с 4 до 7 градуса по-студени от нормалните значително понижиха междинната позитивна особеност и месецът остана единствено с 1.2 градуса над норма.

Затова пък февруари беше с двойни превалявания, по отношение на нормалните месечни количества, приблизително за страната.
Декември беше с една трета (около 30 на сто) по-влажен от естественото, а януари - напълно малко по-сух от естественото с към 10 %.

Февруарският валежен пик, който в някаква степен ще се прелее и в мартенските превалявания, удостоверява една ясно проследима наклонност от последните десетилетие-две, а точно: повишаването на преваляванията през втората половина на зимата в страната ни.
Такъв годишен пик на преваляванията е доста присъщ за средиземноморския вид климат.
Според климатичните правила от предишния век, до неотдавна февруари беше един от най-сухите месеци за доста региони на страната и смяната на тази наклонност е явна от десетилетие - две.

Какви междинни температури да чакаме напролет, съгласно международните метеоцентрали.

Единственият модел, който до преди няколко дни предвиждаше студена/поднормена пролет, беше този на американската НОАА, само че в последните дни тя също " влезе в общия хор " на останалите модели, които плануват естествен или наднормен пролетен сезон.
Такива са и далекоизточните модели на Китайския климатичен център и японските метеоцентрали, написа Дир.бг.
Според английския институт УКМЕТ, вероятността за наднормени температури на Балканите за сезона март-май е към 60 на 100.
Вероятността за температури към естествените е сред 20 и 40 на 100, а за прохладна пролет - под 20 на 100.

В температурно отношение, като резюме, може да се твърди, че ни чака пролетен сезон със междинни температури над нормалните или в границите на нормалните.
При плануваните превалявания обстановката е сходна: моделите чакат превалявания към или над нормалните.

Важно е да се има поради, че общият температурен декор, за който става дума горе, е друг от съответните дневни температури.

Възможно е да има и 1-2 дни или интервали с поднормени или даже доста поднормени температури, само че в случай че множеството дни са с малко и доста по-топли от нормалните, междинната температура в следствие е над нормалната за целия интервал.

А обобщенията какво лято ни чака след по-вероятно топлата и влажна пролет, очаквайте през идната седмица.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР