Януари 2026 година е по-реалистичната дата за приемането на България

...
Януари 2026 година е по-реалистичната дата за приемането на България
Коментари Харесай

Експерт: По-реалистично е България да влезе в еврозоната през 2026 г.

Януари 2026 година е по-реалистичната дата за приемането на България в еврозоната, споделя пред " Политико " Чинция Алчиди от брюкселския Център за проучване на европейската политика. Експерти и политици, с които изданието беседва, са уверени, че задачата за приемане на еврото на 1 януари следващата година няма да бъде изпълнена, осведоми БНР.

Финансирана от Русия дезинформация е измежду аргументите занамалялата социална поддръжка в България за приемането на еврото, се твърди в публикацията. Страната ни няма да влезе в еврозоната от януари следващата година освен поради политическите разтърсвания, само че и поради непрекъснатата инфлация и неналичието на социална поддръжка.

Поскъпване в Хърватия след приемане на еврото

Някои български политически водачи, в това число шефът на Българска народна банка, позволяват това да се случи в средата на 2025 година Същевременно публични представители и специалисти, свързани с техническите аспекти на присъединението, декларират, че влизането в средата на годината е нетипично.

Следващият отчет на Европейската централна банка за България, който би трябвало да дефинира дали тя е подготвена, се чака преди лятото.

 istock istock
За да се причисли България, тя не би трябвало да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта трите страни от Европейски Съюз с най-хубави индикатори. Според Жолт Дарваш от брюкселския мозъчен концерн " Брюгел " другояче страната ни е в добра бюджетна позиция.

Банките у нас: Приемането на България в еврозоната ще повлияе позитивно на стопанската система

Според него актуалната прогноза за инфлация от 2,9% през 2025 година демонстрира, че страната може да влезе в еврозоната през 2026 година Дарваш обаче добавя, че има място за маневри и " сивата зона ", която разреши на Хърватия да се причисли през 2023 година, може да бъде употребена за редуциране на периода за България. Само че това би трябвало да бъде целесъобразно.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР